Hlavní obsah

Dědička rodu Walderode se domohla části panství

Právo, Jaroslav Švehla

Nárok na vrácení části po válce konfiskovaného panství Hrubý Rohozec přiznal Okresní soud v Jablonci Johanně Kammerlanderové, manželce zesnulého Karla Des Fours Walderode. Rozhodl o tom na sklonku minulého roku.

Článek

Nepravomocný rozsudek přiřkl dědičce celou řadu pozemků a lesů na Jablonecku. Není to poprvé, kdy se soud přiklonil na stranu rodu Des Fours Walderode. První průlomový rozsudek vynesla už v roce 2008 liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, když dědičce přiřkla dva a půl hektaru lesa v katastru Žďárku na Liberecku.

„Rozhodnutí samosoudkyně je nepochopitelné,“ neskrývá rozpaky bývalý místostarosta Turnova Josef Kunetka nad tím, jak se soudkyně vypořádala s minulostí Karla Walderodeho.

Podle historiků Karel Walderode nesplnil podmínky ústavního dekretu č. 33 prezidenta Beneše, který řešil navrácení československého státního občanství Němců a Maďarů. „Provinil se proti českému národu tím, že působil ve wehrmachtu, přihlásil se k německému občanství a byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany,“ přibližuje hlavní argument Petr Weiss, náměstek pro správu památkových objektů liberecké pobočky Národního památkového ústavu.

Podivně získané občanství

Československé občanství však Walderode přesto získal v roce 1947 za těžko vysvětlitelných okolností. „Vydáno bylo na nesprávném úřadě, na nesprávném formuláři. Nikdo blíže nezkoumal, jak to bylo možné,“ uvedl Weiss. Karel Walderode po únoru 1948 emigroval a o občanství znovu přišel. V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo.

Kromě nepříliš významných nemovitostí ale soud přiřkl Kammerlanderové v Jenišovicích také velmi lukrativní objekt statku Červený Dvůr, který před lety koupila a opravila společnost VGP.

„Nevycházím z údivu, připadá mi, že žiju v banánové republice. Statek jsem koupil na základě rozhodnutí soudu, podle kterého rod Walderode na konfiskovaný majetek nemá nárok. Jak je možné, že to po několika letech již neplatí,“ řekl Právu rozčilený Jan van Geet, jediný jednatel společnosti VGP, původem Belgičan, který žije v ČR již 17 let.

Proti rozsudku se odvolal. „Jednu křivdu soud napravil druhou křivdou. Tentokráte na mně,“ tvrdí Geet.

Proti rozhodnutí jabloneckého soudu se odvolala i společnost Lesy ČR, která má dědičce vydat lesy v majetku státu o velikosti 87 hektarů, a obec Jenišovice na Jablonecku, kde se jedná rovněž o pozemky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám