Hlavní obsah

Přestaneme přijímat pacienty, chystají se nemocnice na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Pokud se neobnoví jednání mezi vládou a Lékařským odborovým klubem, přestanou nemocnice na Vysočině od příštího týdne přijímat pacienty na plánované operace. Primáři začnou vybírat pacienty k propuštění do domácí péče. Sejde se bezpečnostní rada kraje a začnou se uskutečňovat další opatření připravená vedením jednotlivých krajských nemocnic na Vysočině. Novinářům to v pondělí řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem mimořádných opatření je avizovaný odchod lékařů požadujících zvýšení platů. Na Vysočině podala výpověď více než polovina nemocničních lékařů.

"Budou přesně stanovena nemocniční pracoviště, která budou v provozu, stejně jako místa ambulantní péče," uvedl hejtman. Bude také nutné zajistit porodnickou péči v okolních nemocnicích, které však podle Běhounka mají rovněž omezené kapacity. "To samé se týká péče o dialyzované pacienty, buď zajištěním lékařů z jiných nemocnic, což je téměř nemožné, nebo dialyzováním pacientů na jiných pracovištích," dodal Běhounek.

O situaci bude kraj začátkem příštího týdne informovat vládu, zdravotní pojišťovny, praktické lékaře i ambulantní specialisty. V každé nemocnici bude zřízena tísňová linka. Nemocnice budou úzce spolupracovat se zdravotnickou záchrannou službou. "Izolované vyhlášení stavu nebezpečí v kraji Vysočina nepřichází v úvahu, je to celoplošná záležitost," řekl hejtman.

Běžné operace nebo porody nebudou schopny zvládnout.

Všechna specializovaná pracoviště ve fakultních nemocnicích jsou podle Běhounka ochotna poskytovat v případě potřeby nadále pacientům z Vysočiny péči v rozsahu jako dosud, to znamená řešit polytraumata nebo neurochirurgické výkony. "Běžné operace nebo porody nebudou schopny zvládnout," řekl hejtman.

Čtyři z pěti nemocnic v kraji nebudou v případě odchodu lékařů schopny zajistit akutní péči. Výjimkou je nemocnice v Pelhřimově. Ta však nebude schopná zajistit intenzivní péči stoprocentně pro celý kraj.

Podle ředitelů nemocnic v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě a Pelhřimově se počet výpovědí lékařů nezměnil. Celkem chce na Vysočině odejít 56 procent z 636 nemocničních lékařů. Nejvíc výpovědí podali lékaři v nemocnicích v Jihlavě a Novém Městě na Moravě. Ředitelé potvrdili, že pokud lékaři výpovědi stáhnou, přijmou všechny bez problémů zpět.

Reklama

Související články

Jednání lékařů s ministrem ztroskotalo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl navrženou dohodu ze strany lékařských odborů a komory, která měla garantovat naplnění požadavků. Podle Hegera...

Výběr článků

Načítám