Hlavní obsah

V Česku padají teplotní rekordy, v Budějovicích bylo 14,3 stupně

Právo, Novinky, fal, alt
České Budějovice
Aktualizováno

Na mnoha místech v ČR padají v pondělí teplotní rekordy. V Českých Budějovicích odpoledne naměřili 14,3 stupně, což je o 1,1 stupně více než byl dosavadní rekord z roku 2004. Lidé se, ač je začátek února, slunili na náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle meteorologa Jaroslava Hintermüllera z Českého hydrometeorologického ústavu byla hodnota 14,3 naměřena ve stínu v budce dva metry nad zemí. Na sluníčku tak musela být teplota ještě vyšší.

Rekordy byly překročeny na celkem 17 místech. „Je to hodně teplé, abnormální počasí. Občas se to ale stane,“ řekl Právu Hintermüller.

Nejtepleji bylo podle něj v Byňově u Nových Hradů, kde naměřili dokonce 15,4 stupně ve stínu. Rekord padl i ve Vráži u Písku (14,8) nebo třeba v Temelíně (14,3).

Kromě jižních Čech padl rekord například na Lysé hoře v Beskydech, ve výšce 1300 metrů nad mořem tam naměřili 6,1 stupně.

V Praze v Klementinu ale podle ČTK rekord z roku 2004 překonán nebyl. Tehdy bylo naměřeno 14,2 stupně, v pondělí ale teplota nepřekonala 13 stupňů.

Teplo bude celý týden

Oproti průměrným hodnotám pro začátek února se pondělní teplota pohybovala o šest až sedm stupňů výše. Podle meteorologa by však v následujících dnech tak teplo jako v pondělí být nemělo.

Teploty se ale stále udrží výrazně nad nulou. V úterý by měly být přes den mezi čtyřmi až osmi stupni, na Moravě mohou dosáhnout až na 11 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám