Hlavní obsah

ABL hodlá ukončit spolupráci s radnicí Prahy 11

Praha
Aktualizováno

Bratr ministra dopravy Víta Bárty (VV) Matěj na kontrolním výboru Prahy 11 uvedl, že jeho bezpečnostní agentura ABL chce s radnicí ukončit spolupráci. Informovala o tom ČT. Společnost před lety sledovala některé místní politiky ODS, což vyvolalo roztržku mezi Věcmi veřejnými a občanskými demokraty na vládní úrovni.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolumajitel ABL Matěj Bárta

Článek

Matěj Bárta, jemuž jeho bratr prodal svůj významný podíl poté, co se stal ministrem dopravy, chce rozvázat veškeré smlouvy ABL s radnicí zřejmě kvůli informacím, které kalily vztahy ve vládě. Podle nich měla agentura sledovat některé politiky, včetně tehdejší starostky Marty Šorfové (ODS), kterou měla za úkol diskreditovat. Referovala tak Mladá fronta Dnes.

Vít Bárta dlouho informace popíral a žádal list o předání všech informací, jež má k dispozici, jelikož ABL už podrobnosti o případu nemá. Nakonec připustil, že ke sledování došlo.

To urazilo premiéra Petra Nečase (ODS), jemuž Bárta dal čestné slovo, že ABL nikoho z politiků pod jeho vedením nesledovala. Nečas za to požadoval omluvu, již mu do dvou hodin Bárta přes média vzkázal.

Nadále však zůstává nevyjasněné, kdo si u ABL sledování politiků objednal. Bárta pouze jako možnost uvedl, že si ABL chtěla politiky Pahy 11 prověřit, zda se s nimi může podílet na protikorupční strategii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám