Hlavní obsah

Odpovědnost za megazakázku měl Vondra, potvrzují předpisy úřadu vlády

Právo, Jakub Svoboda

Bývalý místopředseda vlády pro evropské záležitosti a současný ministr obrany (ODS) Alexandr Vondra sice stále odmítá nést jakoukoli odpovědnost za podezřelou více než půlmiliardovou zakázku pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU, ale podle tehdy platných organizačních předpisů Úřadu vlády ČR ji jednoznačně měl, a to nejen v politické rovině.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Současné vedení úřadu vlády i nadále nechce svůj tehdejší organizační řád a příslušné směrnice zveřejnit, Právu se však podařilo tyto dokumenty získat.

Například v Organizačním řádu úřadu vlády, který platil v době českého předsednictví a jeho příprav, se v článku č. 15, věnovanému Sekci pro předsednictví ČR v Radě EU, uvádí: „Ředitelka sekce pro předsednictví ČR v Radě EU (kterou byla Jana Hendrichová) je přímo řízena místopředsedou vlády pro evropské záležitosti (Alexandrem Vondrou), je pracovněprávně a organizačně podřízena vedoucímu Úřadu vlády ČR, koordinuje činnost útvarů sekce pro předsednictví a zodpovídá za jejich činnost místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti.“

Vondrova náměstkyně Hendrichová dále podle organizačního řádu „přímo řídí ředitele odboru logistiky a organizace (Radomíra Karlíka) a ředitele odboru rozpočtu a veřejných zakázek (Davida Mlíčka)“.

Tyto odbory přitom prokazatelně (podle již zveřejněných dokumentů) na přípravu zakázky pro Promopro a celou její realizaci dohlížely.

Vondrova odpovědnost

Přímou odpovědnost Vondry a jemu podřízených lidí za zakázku, která byla Promopru udělena bez veřejné soutěže, dokládají i další předpisy. Třeba v článku V. Směrnice vedoucího Úřadu vlády ČR č. 12/2007 stojí: „Zadávající útvar zodpovídá za správnost zadávacích podmínek.“

Jak už Právo informovalo, pod žádostí o podpis rozhodnutí o zadání veřejné zakázky a smlouvy s dodavatelem z 13. srpna 2008, jež obsahovala zdůvodnění pro Nováka, proč by měl smlouvu s Promoprem stvrdit svým podpisem, je podepsán Karlík.

V článku VII stejné směrnice jsou pak vymezeny i povinnosti Mlíčkova odboru: „Odbor rozpočtu a veřejných zakázek posuzuje každý návrh smlouvy z hlediska formální správnosti a souladu s právním řádem.“

Přibyly tak jen další důkazy o tom, že tehdejší vedoucí úřadu vlády Jan Novák, který by podle dřívějších výroků Vondry i premiéra Petra Nečase (ODS) měl nést za megazakázku pro Promopro odpovědnost, nemohl s Vondrovými podřízenými řešit prakticky nic jiného než jen pracovněprávní záležitosti.

Za vše ostatní odpovídal Vondra. Podle výpovědi svědka Vondra navíc na Nováka, jenž podle předpisů jako jediný mohl smlouvu s Promoprem za úřad vlády podepsat, několikrát osobně naléhal, aby tak neprodleně učinil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám