Hlavní obsah

Z Egypta se vracejí poslední čeští rekreanti

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S hodinovým zpožděním přistálo v sobotu večer další ze šesti letadel, která mají během víkendu přivézt domů české rekreanty z dovolené u Rudého moře v Egyptě. V příletové hale nečekaly zástupy dychtivých příbuzných a z letadla nevystoupili žádní zbědovaní nešťastníci. Prostě návrat z dovolené.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Renata Přikrylová a Michal Pech ze Strakonic měli v Hurgádě obavy jen o své blízké, kteří se doma kvůli nim trápili.

Článek

„Nebýt esemesek z domova a televizního zpravodajství sotva bychom věděli, že se v Egyptě děje něco dramatického,“ řekli Novinkám Renata Přikrylová a Michal Pech ze Strakonic, kteří se vrátili z Hurgády.

„V hotelu, kde jsme bydleli, bylo všechno v naprostém pořádku, žádné problémy se zásobováním, personál se choval přátelsky. Dokonce to vypadalo, že se snaží ještě víc, abychom neodjížděli se špatnými dojmy. Je to pochopitelné. Když se nevrátí turisté, nebude práce, nebude na živobytí.“

„Pár našich lidí samozřejmě propadlo panice. Chtěli okamžitě domů, telefonovali na velvyslanectví. Bylo to ale spíš pod dojmem zpráv z domova a z televizního zpravodajství, než proto, že by jim v Hurgádě opravdu něco chybělo,“ dodal Michal Pech.

Lidé chránili domy a obchody

Ti, kteří se odvážili vyjít z hotelových komplexů do samotné Hurgády, viděli sem tam stopy po rabování obchodů, muže, kteří s holemi a s mačetami hlídkovali před domy, aby případné lupiče odehnali. Patrná byla i zvýšená přítomnost policistů a vojáků s těžkou technikou.

„Že se opravdu něco děje, to bylo vidět zejména dnes na letišti. Byla tam spousta lidí, kteří odlétali, zmatek, dlouhé fronty, vykoupené obchody. Na ploše jsem napočítal nějakých patnáct letadel,“ řekl Novinkám Karel Král z Karlových Varů.

Poté, co české ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům cestovat do Egypta jen v opravdu naléhavých případech, zrušila většina cestovek zájezdy do Egypta na první polovinu února s tím, že je obnoví, jakmile se situace v zemi vrátí do normálních kolejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám