Hlavní obsah

Boj o šéfa ČSSD: Sobotka dostihl v podpoře Haška, srovnal skóre na 7:7

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rivalové v klání o předsedu ČSSD půjdou do souboje na březnovém sjezdu s vyrovnanými šancemi. Bohuslav Sobotka totiž v sobotu dostihl svého soupeře Michala Haška, když získal nominaci na funkci šéfa soc. dem. na krajské konferenci středočeských oranžových. Celkové skóre tak Sobotka srovnal na 7:7.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Zleva Michal Hašek a Bohuslav Sobotka. O vítězi se rozhodne v březnu.

Článek

Uspěl i jeho podporovatel, hejtman David Rath, který získal nominaci na post druhého muže strany, statutárního místopředsedy. Sobotka obdržel v tajném hlasování podporu 80 delegátů, Hašek 38. Pokud jde o nominaci na statutárního místopředsedu, Ratha podpořilo 77 delegátů ze 120. S nominací na post řadového místopředsedy pak z konference odešel poslanec ČSSD Jan Hamáček, když obdržel 63 hlasů ze 120.

Neuspěli bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová a současný místopředseda strany Milan Urban.

„Signál ze středních Čech je jednoznačná podpora Bohuslavu Sobotkovi. Jsem přesvědčen, že i tento signál bude mít vliv na vývoj v ČSSD. Jsem přesvědčen, že v tajné volbě na sjezdu má Bohuslav Sobotka velkou šanci uspět a být předsedou ČSSD," uvedl po klání šéf středočeské stranické buňky Richard Dolejš.

„Pro mě ta nominace je velmi důležitá, mimo jiné také proto, že středočeská soc. dem. patří mezi tři nejsilnější organizace,“ prohlásil pak Sobotka. Ocenil, že hlasování o nominacích bylo tajné, kritizoval praxi, kdy se na některých konferencích hlasovalo veřejně.

Hašek: Nebýt Ratha, bylo by to jinak

Podle Haška by Sobotka bez podpory Ratha a jeho lidí skóre těžko srovnal „Je jasné, že bez silné podpory Davida Ratha a jeho týmu by Slávek Sobotka jen velmi těžko srovnal skóre krajských nominací na poměr Hašek versus Sobotka na 7:7. ČSSD tak má po středočeské konferenci na výběr z tandemu Hašek a Škromach kontra Sobotka a Rath,“ sdělil Hašek Právu.

Sobotkův a Rathův politický spojenec Dolejš pozici šéfa středočeské soc. dem. obhájil, byť těsně. Získal 68 hlasů ze 120 platných. Jeho rival Zdeněk Seidl obdržel 52 hlasů. Pikantní je, že Seidl je náměstkem Dolejšova spojence Ratha.

ČSSD má nyní všechny krajské konference za sebou, středočeská byla poslední v řadě. Předseda soc. dem. bude zvolen na sjezdu, který se koná 18. a 19. března v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám