Hlavní obsah

Komora vyzvala lékaře, aby podpořili akci Děkujeme, odcházíme

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká lékařská komora (ČLK) v sobotu po svém jednání vyzvala nemocniční lékaře, kteří ještě na protest nepodali výpověď, aby akci Děkujeme, odcházíme podpořili. Šéf ČLK Milan Kubek tlumočil stanovisko, podle nějž jsou podmínky kladené ministerstvem zdravotnictví nepřijatelné a nedoporučil s nimi souhlasit. Zároveň ale vyzval odbory i ministerstvo, aby se vrátily k jednacímu stolu, jelikož situace po 1. březnu má být vážnější, než resort předpokládá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Článek

„Pan ministr nenabízí vůbec nic, to je ten základní problém. Pouze vyzývá k bezpodmínečné kapitulaci,“ uvedl Kubek.

Kubek zdůraznil, že nabídka ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nedává žádnou záruku, že dojde k požadovaných změnám ve zdravotnictví. Mimo jiné není podle dané nabídky vůbec jisté, že se například změní systém vzdělávání lékařů, že se nastartuje reforma ku prospěchu lékařů a pacientů, nebo dojde k protikorupčním opatřením.

„ČLK požaduje speciální mzdovou normu, která zvýší tarifní odměňování od 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v závislosti na odbornosti lékaře,“ řekl také Kubek. Proti tomu se ale zamítavě staví jak ministerstvo, tak i vládní ODS, která požaduje v budoucnu tarifní odměňování zcela zrušit.

"Další přesčasy ohrozí zdraví pacientů"

Kubek rovněž vyzval lékaře, kteří ve zdravotnictví zůstali, aby dbali na zákoník práce a bezpečnost pacientů. „Přepracovaný lékař bez ohledu na různé smlouvy znamená riziko pro pacienty,“ doplnil Kubek.

ČLK rovněž varovala před krizí ve zdravotnictví v důsledku odchodu zhruba 3 800 lékařů. Hrozí údajně, že nebude možné zajistit dostupnost ani akutní péče.

„Jen se usmívám, když ministr říká, kolik přibylo v posledních letech lékařů, přitom ví dobře, jak k tomu došlo. Když zaměstnanec podepíše dva různé úvazky, tak se nám tady množí lékaři jako bakterie. Podle našich propočtů je v systému 13 až 14 tisíc doktorů,“ řekl Kubek. Jako oficiální číslo se běžně uvádí 16 tisíc.

Trestní oznámení mě nepřekvapuje. Už tatínek říkal, že všechno má své meze, kromě hlouposti, závisti a nenávisti.

Na otázku, jak se ČLK staví k podanému trestnímu oznámení na odbory, odpověděl: „Žijeme ve svobodné zemi, trestní oznámení může podat každý, ostatně je to zadarmo, což nahrává nejrůznějším maniakům.“ K tomu dodal, že nevolnictví bylo zrušeno před 200 lety a lékaři mají právo ukončit pracovní poměr, nejsou-li spokojeni s pracovními podmínkami.

„Trestní oznámení mě nepřekvapuje, už tatínek říkal, že všechno má své meze, kromě hlouposti, závisti a nenávisti,“ doplnil Kubek.

ČLK také ocenila postoj odborů k jednání s tím, že učinily „obrovské“ ústupky. Mimo jiné například ustoupily od požadavku na zajištění návratů všech lékařů na svá původní místa. Podle ČLK hatí jednání ministerstvo a podezřívají z toho síly, které chtějí prostřednictvím krizového stavu dospět k privatizaci zdravotnických zařízení. Vyzvala ale k obnovení jednání.

Kubkovi se nelíbí, že se ministr nezabývá Motolem

„Chápu nedůvěru lékařů k slovům ministra. Není-li schopen vyřešit kauzu ředitele Motola Miloslava Ludvíka, který veřejně přiznal, že dochází k manipulaci se zakázkami a místo toho ho omlouvá, tak ztrácí důvěru,“ řekl Kubek závěrem. [celá zpráva]

Na tiskové konferenci vystoupila také senátorka hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Vyjádřila se k aktuálním sporům v nemocnicích mezi lékaři a zdravotními sestrami. „Mělo by zaznít, sestřičkám bylo přidáno v posledních dvou letech tarifně, lékaři ale mají i dnes dostat přidáno na základě odměn,“ poznamenala k tomu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání lékařů s ministrem ztroskotalo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl navrženou dohodu ze strany lékařských odborů a komory, která měla garantovat naplnění požadavků. Podle Hegera...

Výběr článků

Načítám