Hlavní obsah

ČSSD vadí, že je Nečas v době lékařské krize v zahraničí

Právo, jov
Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté se v pátek pustili do premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli tomu, že se v době krachu jednání s nespokojenými lékaři účastní mimořádného summitu EU v Bruselu a bezpečnostní konference v Mnichově. Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka uvedl, že by premiér měl zůstat doma.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Urban na tiskové konferenci ČSSD. Archivní foto.

Článek

Mimořádný summit EU je věnován energetice, dluhové krizi eurozóny, ale i situaci v rozbouřeném Egyptě. Na mnichovské konferenci se bude debatovat o hrozbách finančních krizí pro mezinárodní stabilitu. ČSSD je ale podle Sobotky přesvědčena, že Nečas měl dát před těmito akcemi v zahraničí přednost řešení situace vzniklé po krachu jednání vlády s nespokojenými nemocničními lékaři.

„Myslím si, že premiér neměl vůbec odletět na základě informace, že jednání zkrachovala,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. Šéf soc. dem. je v této souvislosti přesvědčen, že plánovaná úterní porada členů Bezpečnostní rady státu s hejtmany nemůže vyřešit vůbec nic.

Do Nečase se opřel i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Jsem přesvědčen, že v té situaci, která je dnes, by měl premiér preferovat řešení situace ve zdravotnictví,“ prohlásil. Zaorálek tvrdil, že vážnou situaci, jaká hrozí kvůli odchodům lékařů, nepamatuje. „Tady prostě končí legrace,“ uvedl s tím, že mohou být ohroženy životy pacientů.

Výtky představitelů ČSSD směřované Nečasovi odmítl mluvčí vlády Jan Osúch. „Předseda vlády je na jednání Evropské rady nezastupitelný. Usilovně tu jedná a pracuje v zájmu všech občanů ČR,“ sdělil mluvčí v reakci na Sobotkovy a Zaorálkovy výroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám