Hlavní obsah

Heger: věřím, že alespoň část lékařů výpovědi stáhne

Právo, Václav Pergl

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v rozhovoru pro Právo potvrdil, že dvě miliardy korun se do zdravotnictví rozdělí, ať už se lékaři na svá pracoviště vrátí nebo ne. Peníze však dostanou lékaři formou odměn, a nikoli prostřednictvím zvýšení tarifů, jak odbory požadují. Heger tak prý nechce provokovat zástupce dalších profesí, kde byly mzdy sníženy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Představitelé Lékařského odborového klubu vám vytýkají, že z nabídky dvou miliard korun na vyšší platy dostanou lékaři jen 1,5 miliardy a zdravotní sestry 500 miliónů korun...

Od začátku jsem říkal, že ty dvě miliardy jsou na platy zdravotníků, přednostně lékařů. Jsou ale i jiné profese než lékař, které jsou dlouhodobě podhodnoceny. Na mém přístupu se tedy nezměnilo nic.

Teď jste dal nabídku přidání 5000 až 8000 korun měsíčně v závislosti na délce praxe. LOK to nepřijal. Co teď?

Nabídka platí. Lékařům přidáme, i když splní hrozbu a z nemocnic odejdou. Věřím, že veřejnost přesvědčíme, že naše nabídka vstřícná je.

Proč má letos jít navýšení platů pouze cestou odměn a ne tarifů, jak chtějí odbory?

Letos to udělat nemůžeme, v příštím roce tarify zvýšeny budou. Měnit tabulky po všech těch demonstracích odborářů, kdy se škrtalo ve veřejnoprávní sféře, kdy veřejné finance nutily k tomu, aby se platy spíše snižovaly, tak teď je zvyšovat selektivně pro lékaře by byla provokace policistům, hasičům a dalším kategoriím zaměstnanců.

V příštím roce by měl průměrný plat lékaře stoupnout na 60 000 Kč měsíčně. Doufám, že to bude bráno jako krok vstřícný a ne jako výsměch lékařům, jak je nám to někdy podsouváno. V této zemi není profesní skupina, která by mohla o takovém navýšení snít.

Co si slibujete od veřejného dopisu, který posíláte lékařům?

Že se zamyslí nad našimi návrhy, budou odpovědní a svou výpověď stáhnou. Když ne všichni, tak doufáme, že to bude alespoň taková část, která by zdravotní péči umožnila stabilizovat.

Hejtmani už začnou připravovat krizové scénáře na stav po 1. březnu, kdy lékaři odejdou?

Okamžitě bude odeslán dopis ředitelům a hejtmanům, aby podpořili naši platovou nabídku a peníze dali do mezd. Na konci příštího týdne znovu zmapujeme situaci. Podle toho, jak v kterém oboru bude situace vypadat s odchodem lékařů, budou následovat konkrétní kroky tak, aby péče byla poskytovatelná všude.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání lékařů s ministrem ztroskotalo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl navrženou dohodu ze strany lékařských odborů a komory, která měla garantovat naplnění požadavků. Podle Hegera...

Výběr článků

Načítám