Hlavní obsah

Ve Vondrově kauze neplatí padni komu padni, míní Topolánek

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Bývalý premiér Mirek Topolánek míní, že se v kauze podezřelé stamiliónové zakázky na ozvučení českého předsednictví týkající se šéfa resortu obrany Alexandra Vondry neměří stejným metrem jako v případě skandálu dnes již bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (všichni ODS).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý premiér Mirek Topolánek na mezinárodní konferenci Forum 2000

Článek

Ten kvůli údajné korupční aféře na Fondu životního prostředí rezignoval na funkci.

Topolánek v rozhovoru pro Právo prohlásil, že zatímco Drobil odstoupil pouze při hypotetickém podezření, Vondra přesto, že se něco stalo, odpovědnost nést odmítá.

Jak se díváte na aktuální vývoj kauzy Alexandra Vondry, kdy nadále dochází k přehazování odpovědnosti za mnohasetmiliónovou zakázku?

To, že jsem na to vůbec v uplynulých dnech reagoval, byl spíše občanský než politický postoj. Bylo nemístné v té věci obviňovat (bývalého vedoucího úřadu vlády) Jana Nováka, proto jsem se ho zastal. V tomto příběhu padni komu padni neplatí, neměří se stejným metrem. Pavel Drobil odstoupil pouze při hypotetickém podezření, že by se mohlo někdy něco v budoucnu stát. Alexandr Vondra přesto, že se něco stalo, odpovědnost nést odmítá.

Všichni noví politici ve vládě se zaklínají slůvky padni komu padni. A tady v tomto případě nepadlo komu padlo.
Mirek Topolánek

Zvenčí, z nadhledu, se na to dívám velmi opatrně, žádné soudy nevynáším. Ale trvám na tom, že u tohoto typu zakázek bylo vyloučeno, aby o tom Alexandr Vondra nevěděl.

Navíc novináři mají krátkou paměť. Pokud by si vyhledali vlastní informace kolem summitu Mezinárodního měnového fondu a NATO, tak by se s firmou pana Veselého (Promopro) setkali již tehdy. Proto mě strašně udivuje, že nyní vytvářejí nějakou mlhu a snaží se vyvinit z této kauzy vicepremiéra zodpovědného za tuto záležitost.

Měl by se tedy podle vás zachovat ministr Vondra stejně jako Drobil, který rezignoval na vládní funkci?

Všichni noví politici ve vládě se zaklínají slůvky padni komu padni. A tady v tomto případě nepadlo komu padlo.

Policie má podezření, že část peněz ze zakázky skončila za nejasných okolností v Rakousku. Spekuluje se, že i v dalších zemích. Slyšel jste o tom něco, máte takové informace?

Neslyšel jsem o tom, čerpám opravdu informace jenom v médiích. Zvenčí to vypadá tak, když to řeknu velmi opatrně, že část peněz z tohoto dealu mohla být použita na jiné účely. To ovšem pořád neznamená, že za to byli vinni lidé, kteří za to byli odpovědni na Úřadu vlády. Jsem v těchto kauzách velmi opatrný, myslím si, že se to má řádně vyšetřit a ne kolem toho dělat mlhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám