Hlavní obsah

Rath musí zaplatit 10 tisíc za výroky o opilém Kalouskovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mandátový a imunitní výbor odsoudil poslance Davida Ratha (ČSSD) k pokutě 10 tisíc korun za výrok o údajné opilosti ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Je to poprvé, co tento výbor někoho odsoudil k finanční pokutě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) sleduje projev poslance Davida Ratha (ČSSD)

Článek

Kalouska urazily opakované Rathovy výpady vůči jeho osobě osočující ho z alkoholismu. Ministr se proti tomu ohradil s tím, že opilý být nemohl, jelikož mu lékař alkohol zakázal. „Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu,“ zaznělo z úst Ratha v říjnu na adresu Kalouska.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD k tomu doplnil, že se to na Kalouskovi pozná podle toho, že se stupňuje jeho agrese a vulgarita. „Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě,“ dodal Rath.

Reagoval tak na ministrova slova, kterými ho měl mimo mikrofon počastovat. Rath totiž v diskusi k úsporným zákonům použil v zápalu boje místo slova retroaktivita výraz retrospektiva.

Rath si stěžuje na "blbce" a "troubu", "debil" mu nevadil

Rath pak ve své stížnosti vůči stejnému sněmovnímu výboru popsal, že Kalousek na něj předtím vykřikoval mimo mikrofon urážlivá slova. Nazval ho prý blbcem a troubou. „Říkal něco v tom smyslu, aby paní předsedající vysvětlila tomu blbci, že říká nesmysly,“ stěžoval si Rath.

Není to ovšem poprvé, co si vjeli Rath s Kalouskem do vlasů kvůli alkoholu. Před lety například Rath na ministrovu adresu od řečnického pultíku řekl, že má ve zvyku všechny urazit a odejít čerpat inspiraci do některé z náleven. Kalousek na to odpověděl replikou Winstona Churchilla, že se sice občas opije, ale Rath se zase často chová jako "debil". Rozdíl však podle Kalouska je v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám