Hlavní obsah

Heger vzdává jednání s lékaři, sejde se bezpečnostní rada státu

Právo, Novinky, jim, ada, map
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví a Lékařský odborový svaz (LOK) spolu s Českou lékařskou komorou (ČLK) se vzájemně obviňují, že za krach jednání nesou odpovědnost. Podle šéfa resortu Leoše Hegera (TOP 09) uvízla jednání na mrtvém bodu a s odbory už není možné jednat, protože jim více nabídnout nemůže. Situací se bude zabývat i Bezpečnostní rada státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen předsednictva LOK Libor Voleman, šéf ČLK Milan Kubek, předseda LOK Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„V úterý se sejde i porada členů Bezpečností rady státu s hejtmany, která se bude zabývat krizovou situací ve zdravotnictví,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Jak řekl Právu ministr vnitra Radek John (VV), členové rady budou v úterý řešit možnosti, jak reagovat na krizový stav. „Nepůjde o řádné jednání rady, je to setkání s hejtmany, kde ministerstvo vnitra bude dávat informace o systému vyhlášení krizového stavu a o tom, jak by se řešila krizová situace,“ řekl John Právu.

DOKUMENT: Celé znění dopisu ministra Hegera lékařům
"Je mi velice líto, že přes zahájení kroků na reformě zdravotnictví, přes úpravy systému vzdělávání lékařů, přes provedená protikorupční opatření a přes velkorysé návrhy MZ ČR na navýšení mezd lékařům nedošlo k nalezení kompromisu a k souhlasu odborářů s ukončením protestu."

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek opět podpořil ministra Hegera. "Myslím, že se k tomu nedá říci nic jiného. Já v tomto smyslu stojím na straně pana ministra Hegera, Jestli bych něco řekl, tak mám pocit, že by měl být ještě daleko tvrdší,“ řekl Právu Klaus.

Lékaři se zlobí kvůli dělení slíbené částky na platy lékařů a že nedostali záruky, aby peníze šly skutečně na mzdy. Heger novinářům po jednání se zástupci protestujících lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme řekl, že pistole zřejmě zůstane i nadále u hlavy českého pacienta. Podle něj mají lékaři nepřijatelné požadavky.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda LOK Libor Voleman, šéf ČLK Milan Kubek, předseda LOK Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

„Jsem si vědom, že jsme jim nevyšli úplně vstříc, ale také oni by si měli uvědomit, že nesou odpovědnost za vášně, které se nyní šíří. Měli by některé své výhrůžky stáhnout a vyzvat lékaře, aby se vrátili na svá místa. Argumentují, že nemají mandát na výzvu ke stažení výpovědí, tak je možné, že ta pistole u hlavy bude hrozit nadále, ale také oni by měli nějaké ústupky udělat,“ prohlásil Heger.

Záruky na návrat lékařů už nepožadují

Proti tomu se ohradil zástupce LOK Libor Voleman, podle něhož odbory od loňska již značné ústupky učinily. Mimo jiné prý odstoupily od požadavku, aby ministr zajistil, že se všichni nespokojení lékaři budou moci vrátit na svá místa. Mezi dalšími ústupky pak jmenoval například stáhnutí požadavku na jednotnou platovou normu podpořenou legislativou, na okamžitou změnu ve vzdělávání mladých lékařů nebo na podílení se odborů na reformě.

Lékařům se ale především nelíbilo, že ministr po předchozím jednání, na němž slíbil vydat dvě miliardy na platby zdravotníků, začal částku ředit. Ve středu ohlásil, že půl miliardy z částky poslouží na navýšení platů sester, což měla být odměna za bojkot lékařských protestů asociací sester.

Co by zbylo z dané částky příští týden? ptaly se odbory. „Půl miliardy znamená rozdíl 60 miliónů měsíčně. Ministerstvo hraje ruletu s českými občany, přičemž v bubínku není jeden náboj, ale čtyři, nebo pět,“ řekl Voleman.

Jednání ovlivnily temné síly

V závěru tiskové konference pak vyzval, aby se občané ptali politiků, kdo stojí za krachem jednání. „Případný krizový stav bude stát mnohem více a ptejte se těch temných sil, které tu dnešní dohodu torpédovaly,“ uvedl Voleman s tím, že vycházet lze například z výroku poslance Borise Šťastného (ODS), který v televizním pořadu přislíbil, že zavolá ministrovi i premiérovi, aby nabídku učiněnou odborům stáhli. Podle Volemana i Heger při jednání prohlásil, že má hlavu v oprátce.

„Kdo nechce tu dohodu v dnešní situaci, nejsou zástupci LOK, ale jeho členové. Ale myslím si, že ti ty temné síly mezi členy rozpoutali a těm nejsou ty prostředky dost,“ kontroval Heger.

Podle něj nabídka 1,5 miliardy na mzdy lékařům nadále platí, ostatní nabídky by mělo ministerstvo zveřejnit do čtvrtečního odpoledne. „Snad přesvědčíme občany, že jsou vstřícné,“ řekl Heger. Ministerstvo se rovněž začne připravovat na krizový scénář a bude nadále vyzývat lékaře, aby své výpovědi stáhli.

Šéf LOK Martin Engel zase vyzval „odpovědné“ členy vlády, aby s nimi začali skutečně jednat o smírném ukončení krize.

Podle šéfa ČLK Milana Kubka není vinou lékařů, že se situace vyhrotila do současného stavu. Vláda prý měla dostatek času se situací zabývat a nástroje na uspokojení lékařů má.

Zanechte furiantství, nabádá Rath ministerstvo i lékaře

Poslanecký klub ODS si týž den pozval Hegera na své zasedání, aby vysvětlil své postoje k protestní akci Děkujeme, odcházíme. Od občanských demokratů se Heger dočkal zastání, podle nich je správné, že chce rozdělit dvě miliardy i mezi nelékařské profese a že negarantuje všem nespokojeným lékařům návrat na pracoviště. Od takové podmínky ovšem lékaři již odstoupili.

Zároveň zkritizovali ČLK, že nezvládla roli prostředníka, jelikož se staví na stranu doktorů. Podle Šťastného neplní své zákonem stanovené poslání, když se zastává lékařské menšiny. Voleman ale na předchozím brífinku zdůraznil, že vedení ČLK dostalo mandát ke ztvárnění své úlohy od všech lékařů, nikoli jen od protestujících.

Podle ČSSD by se lékaři i ministr měli vrátit k jednacímu stolu a najít východisko z hrozící krize. "Obě strany by měly odložit nafoukanost, furianství, tady jde o příliš mnoho," řekl ke sporu středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD). Obě strany vyzval, aby "zchladily hlavy" a hledaly společný kompromis.

Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka k tomu později doplnil, že pokud selžou i případná další jednání, měl by se do nich vložit premiér.

Reklama

Související články

Jednání lékařů s ministrem ztroskotalo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl navrženou dohodu ze strany lékařských odborů a komory, která měla garantovat naplnění požadavků. Podle Hegera...

Výběr článků

Načítám