Hlavní obsah

Rušení nemocničních lůžek: Podle opozice je to hazard se zdravím

Právo, Václav Pergl

V České republice se má zrušit zhruba 15 až 18 % akutních nemocničních lůžek. Přišla s tím Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a má podporu ministerstva zdravotnictví. Opozice ale varuje: je to obrovský hazard se zdravím lidí. Vždyť v některých nemocnicích nejsou lůžka a někdy pacienti na přijetí dlouho čekají, ba dokonce leží i na chodbách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Restrukturalizace by měla rovnoměrně postihnout malé i velké nemocnice včetně fakultních. Protože část péče by se přesunula do jiných nemocnic, úspora by byla zhruba pět miliard korun,“ soudí ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Rušení akutních lůžek obhajuje i ředitel VZP Pavel Horák: „Na dnešní počty akutních lůžek není dostatek personálu, provoz vyžaduje vysoký podíl přesčasové práce, která je zároveň pro zaměstnance při nižších základních platech jedinou možností přivýdělku. Tato situace je neudržitelná.“

Zdrženlivý je k návrhu hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). „Je klíčové, aby byla pro pacienty veřejná zdravotní péče dostupná bez jakýchkoliv sociálních či jiných bariér. Rušení lůžek musí být podložené analýzou.“

Pro rušení jsou i další zdravotní pojišťovny. „Je to naprosto nezbytný krok. Svaz zdravotních pojišťoven se k této aktivitě určitě přidá,“ prohlásil předseda svazu a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Vznikne komise

Ministr zdravotnictví Heger už ohlásil, že vznikne komise, v níž budou zástupci ministerstva, pojišťoven a krajů, a ta určí potřebu akutních lůžek v jednotlivých krajích, tedy kde a v jaké kapacitě budou, a to vždy s ohledem na současné rozložení sítě poskytovatelů péče a potřeby obyvatel. VZP vypracuje analýzu lůžkového fondu do dvou měsíců.

Opozice je proti

Opozice ale rušení lůžek považuje za obrovský hazard se životy lidí. „Je to šokující fantasmagorie,“ soudí stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath.

Podle něj Česko má na počet obyvatel srovnatelný počet akutních lůžek jako Německo nebo Rakousko a snížení jejich množství by byl obrovský zásah do soustavy. „Pokud by analýza ukázala, že se lůžka snižovat mají, pak je to dlouhodobý proces na několik let,“ tvrdí Rath a přimlouvá se za to, aby nemocnice neměly naplánovaná lůžka pro internu, chirurgii, ortopedii a další, ale měly tzv. univerzální lůžkový fond, který se bude měnit podle potřeb jednotlivých oddělení.

S tím souhlasí i VZP a tvrdí, že část péče by se mohla přesunout do ambulance a do tzv. jednodenní chirurgie, kdy pacient do nemocnice přijde ráno na zákrok a odpoledne nebo večer odchází domů.

Svaz pacientů považuje rušení lůžek za nehoráznost. Jeho předseda Luboš Olejár už o tom jednal i s premiérem Petrem Nečasem a ten slíbil – podle jeho slov – znovu rušení lůžek posoudit.

Kubek: Jde o zneužití protestu lékařů

„Snižování lůžek je třeba odmítnout. Je to zneužití akce Děkujeme, odcházíme, v níž nemocniční lékaři chtějí odejít z nemocnic kvůli špatným platům a neřešení problémů ve zdravotnictví. Není možné zneužít této akce k nesmyslné redukci lůžek. Je to plácnutí do vody,“ řekl Právu Kubek.

Proti je i Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje malé nemocnice. „Je to neúměrný zásah do nemocniční sítě. Odporuje to tradicím středoevropského zdravotnictví.“

Zdá se, že kolem rušení lůžek tedy ještě bude horko. Vždyť už dnes na některých odděleních se na lůžko čeká a při vyšší nemocnosti jsou případy, kdy pacienta přivezou do nemocnice, lůžko není a on dlouhé hodiny čeká nebo leží na lůžku na chodbě. Rušení akutních lůžek by tento stav ještě zhoršilo a nic to nemění na situaci, že část lůžek by se přeměnila na tzv. lůžka následné péče, kterých je celkově nedostatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám