Hlavní obsah

Praha nechce vracet odtažená auta na místo, podá stížnost k Ústavnímu soudu

Rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), podle něhož například při čištění ulic, ale i při jiných akcích veřejného zájmu musí město odtažená auta opět vrátit na původní místo, vyvolalo ve velkých městech bouřlivou reakci. Praha se už rozhodla, že se ve věci obrátí na Ústavní soud.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Parkování v pražských ulicích. Ilustrační foto

Článek

Na podání stížnosti se dohodli na společném jednání náměstek primátora Karel Březina (ČSSD), předseda legislativního výboru Rudolf Blažek (ODS) a zástupci správy služeb. ČTK to ve středu řekla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Podání stížnosti k Ústavnímu soudu Právu potvrdil také náměstek ředitele Správy služeb hl. m. Prahy Václav Bystrianský, podle něhož nyní Pražanům hrozí, že za jeden odtah s vrácením vozu zaplatí proti současným poplatkům dvojnásobek. Problematické by bylo podle něho nejen vracení auta na původní místo, ale i agenda placení za dvojnásobný odtah.

Rozhodnutí NS zaskočilo náměstka královéhradeckého primátora Martina Soukupa (ODS). „Kroutíme nad tím hlavou, protože to by znamenalo, že přestaneme čistit ulice, pořádat ohňostroje a podobně. Zatím si s tím rozhodnutím nevíme rady,“ řekl Právu. Nevyloučil přitom, že pokud se některá radnice rozhodne podat ústavní stížnost, Hradec se k ní připojí.

Plzeň na zpětné vracení odtažených aut zřejmě nepřistoupí. „To je raději necháme na místě a blokové čistění budeme provádět jen tam, kde to půjde,“ řekl Právu technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS).

Brno: není to závazné

Podle prvního náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana (ODS) nemá rozsudek NS precedentní charakter, není obecně závazný. „Obávám se, že pokud by se měl stát obecně závazným, lidem se může parkování v blokovém čištění prodražit. Zajistit vracení odtaženého auta by vyvolalo zvýšené náklady obcím, které by pak vše účtovaly občanům,“ uvedl.

Nesouhlasí ani ostravský magistrát. „Považuji toto rozhodnutí za nešťastné. Kdybychom měli postupovat podle výkladu soudu, pak bychom nebyli schopni se současnou dostupnou technikou automobily odtahovat a vracet na původní místa. Tím pádem bychom museli auta objíždět a vozovky by nebyly dokonale uklizené,“ uvedl náměstek ostravského primátora pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD).

Dodal, že si ani neumí představit, jak by město po majiteli vozu vymáhalo finanční obnos za odtah, na nějž má podle soudu nárok.

Starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Ostrava-Jih Karel Sibinský (ČSSD) považuje rozhodnutí NS za jedno z nejhloupějších v posledních letech. „Svědčí to o úrovni lidí, kteří takováto rozhodnutí vydávají,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám