Hlavní obsah

Policie obvinila prvního člověka kvůli kauze opencard

Praha
Aktualizováno

V kauze opencard padlo první obvinění. Protikorupční policie začala stíhat jednoho člověka pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku, potvrdila mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Mělo by se jednat o zaměstnance magistrátu. V případě odsouzení mu hrozí až dva roky vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Opencard

Článek

Kauza opencard hýbala pražským politickým prostředím od listopadu roku 2009, kdy z auditu vyplynulo, že celý projekt univerzální karty vyšel radnici na 800 miliónů korun, přitom nic nevydělal.

Policisté začali projekt pražské karty opencard prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a ze společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové (EDS).

Podle ní totiž existují důkazy, že podmínky výběrového řízení vznikaly přímo na počítači firmy Haguess, která si je tak mohla sama ušít na míru.

Státní zastupitelství obdrželo podle Zenklové usnesení o zahájení trestního stíhání ve středu. "Nyní ho přezkoumá z hlediska zákonnosti a důvodnosti a rozhodne o dalším postupu," uvedla mluvčí. Zda si obviněný podal proti rozhodnutí stížnost, zatím státní zastupitelství neví. Zenklová dodala, že žalobci nyní nebudou poskytovat žádné informace ani o stíhaném člověku, ani o skutku, ze kterého je obviněn.

Stíny nad opencard

Policie podle dřívějšího vyjádření Ryšlinkové vyslechla během vyšetřování všechny bývalé členy rady hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma a jeho náměstků Rudolfa Blažka a Milana Richtera. U výslechu byl rovněž ředitel magistrátu Martin Trnka. Již loni v březnu si kriminalisté z pražského magistrátu také odvezli potřebné dokumenty.

Od počátku šetření se několikrát ozvaly kritické hlasy, které tvrdily, že se případ protahuje. Ministr vnitra Radek John (VV) v pořadu ČT například řekl, že podle jeho informací z doby, než se stal ministrem, by policisté začali s vyšetřováním případu o půl roku dřív, ale nedovolil jim to státní zástupce. Podle Lidových novin se zase vyšetřování zpožďovalo kvůli tomu, že z policie odešli dva elitní důstojníci, kteří měli případ na starosti. Městské státní zastupitelství ale průtahy odmítlo.

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřelo město několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Turbulence kolem opencard rozvířily rozsáhlou diskuzi o transparentním hospodaření radnice pod vedením ODS a primátora Pavla Béma. Strana se rozhodla vytlačit z rady jediné dva zastupitele z jiných stran a řídit magistrát sama. Pod náporem kritiky obměnila strana před jarními volbami část vedení, ale před historickou porážkou novým uskupením TOP 09 se nezachránila. Kvůli tomu odstoupil Bém z čela vedení pražské ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám