Hlavní obsah

Nečas zřejmě stáhne Topolánkovu kandidaturu do čela agentury pro energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český premiér Mirek Topolánek se generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro energii (IEA) asi nestane. Premiér Petr Nečas totiž v pátek na summit Evropské unie podle zdroje ČTK zřejmě oznámí, že Praha jeho kandidaturu stáhne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Roli v tomto kroku hraje skutečnost, že pokud by měla EU více kandidátů, pak by jejich šance na zvolení byla mizivá. Kromě Topolánka se o post uchází například bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Ta měla mezi zeměmi EU větší podporu než Topolánek.

Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

"Určitě šance kandidátů, kteří kandidují individuálně, nikoli s podporou celé Evropské unie, jsou menší," připustil v prosinci v Bruselu, kde se jednalo také o kandidaturách pro EIA, český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Páteční mimořádný summit EU by měl být věnován kromě problematiky inovací hlavně energetice.

Další působení Topolánka není jasné

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám