Hlavní obsah

Číšníci hlídali s klacky před hotelem, popisují Češi dovolenou v Egyptě

– Praha
Novinky, alk, vm

S velmi dramatickými zážitky přiletěla skupina českých turistů v pondělí večer z dovolené v Egyptě. Mnozí Novinkám řekli, že domobrana hotelu včetně číšníků turisty hlídala s klacky a noži v rukou. Jeden z Čechů byl svědkem napadení policejní stanice.

Článek

Pravidelnou linkou ČSA z Káhiry, která byla kvůli zákazu nočního vycházení v egyptském hlavním městě přesunuta do denních hodin, se vrátili v pondělí večer turisté z Česka, ale i Egypťané, kteří se snaží ze země uprchnout jakýmkoli možným letem.

Turista Stanislav Stejskal neskrýval úlevu, že Káhiru opustil a je na bezpečné půdě ruzyňského letiště. „Byli jsme v hotelu v bezpečí, ale za zdí se střílelo, byly tam tanky,  jsme rádi, že jsme doma.“

„Číšníci venku stáli s klacky a noži před hotelem, takže to nám moc nepřidalo,“ popisuje Novinkám Čech dramatické chvíle v Egyptě.

„Domobrana nasadila lidi na naši ochranu, nicméně to bylo trochu nepochopitelné, protože vyzbrojit lidi klacky, to bylo všechno, co měli, a vedle se střílelo,“ říká s rozpaky jiný cestující Libor Janečka.

Já jsem se tam bezpečně necítil, když v noci slyšíte střelbu. Viděli jsme, jak napadli menší policejní stanici.
cestující z Egypta Tomáš Kvapil

„Na letišti v Káhiře šlo o zdraví, byla tam spousta mačkání a kopání. Prali se Arabové, my jsme také Araby přivezli, oni všichni utíkají,“ řekla Novinkám cestující z Káhiry Zdenka Malíková.

„Já jsem se tam bezpečně necítil, když v noci slyšíte střelbu. Viděli jsme, jak napadli menší policejní stanici,“ vzpomíná další cestující z Egypta Tomáš Kvapil.

Belgická cestovní kancelář evakuovala stovky turistů z Egypta do TureckaVideo: Reuters/Stream.cz

Zážitky z káhirského letiště popisuje také jiná česká turistka: „Bylo to úděsné, byla tam hlava na hlavě, lidé tam po sobě šlapali. Mám s sebou malé dítě, takže to bylo docela úděsné,“ řekla mladá žena ohlížející se po svém potomkovi.

Cestovky ruší zájezdy a vyměňují je

České cestovní kanceláře kvůli protivládním protestům začínají rušit únorové zájezdy do Egypta. Klientům nabídnou jiný alternativní zájezd v jiném termínu podle dohody, uvedl v pondělí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

V egyptských letoviscích se nyní nachází přibližně tisíc českých turistů. Cestovní kanceláře jsou v případě nutnosti v rámci svých kapacitních možností připraveny umožnit těmto klientům předčasný návrat domů. „Nyní probíhají jednání s leteckými společnostmi o těchto možnostech,“ dodal Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám