Hlavní obsah

John chce novelu na kupčení s hlasy, Pospíšil měnit zákon nehodlá

Právo, ape, luk

Podle ministra vnitra a šéfa véčkařů Radka Johna by mělo být nakupování hlasů ve volbách už brzy novým trestným činem. Ministerstvo spravedlnosti se však kloní k názoru, že to lze trestat již podle současných předpisů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

„Byla to rychlá iniciativa, která by měla vést velmi rychle k zařazení nového paragrafu do trestního zákoníku,“ uvedl John. Návrh by měla brzy na stůl dostat vláda, schválen by podle ministra mohl být na jaře.

Nový paragraf by podle Johna měl počítat s trestem odnětí svobody od šesti měsíců do tří let pro toho, komu soud prokáže, že hlasy voličů nakupoval.

„Trestán by byl ten, kdo peníze nabídne. Kdyby to mělo být trestné pro obě strany, asi bychom toho vyšetřili jen málo,“ řekl John. Dodal, že nyní může policie kupčení s hlasy jen dokumentovat pro soud, nemůže ale zahájit trestní stíhání.

„Nedělejme líbivé změny“

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil má jiný názor. „Víte dobře, že já hýčkám trestní zákoník. Pokud se ten má novelizovat, musí být opravdu zjevné, že je chyba v zákoně, a ne ho novelizovat jen proto, že to vypadá mediálně atraktivně,“ uvedl Pospíšil Právu s tím, že jeho resort je nicméně připraven k diskusi.

Ministr připomněl, že v současném trestním zákoníku je paragraf o maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Paragraf zmiňuje například bránění či nucení k výkonu volebního práva. Dále trestá padělání dokumentů, vědomě nesprávné počítání hlasů či porušování tajnosti hlasování.

Zákon se také vztahuje na toho, „kdo jinak hrubým způsobem maří přípravy nebo průběh voleb“. Právě tato pasáž by se podle Pospíšila mohla použít při kupčení s hlasy. Podle ministra tento názor zastává hlavní autor nového zákoníku Pavel Šámal.

Pro některé lidi se stávají volby byznysem a jediným řešením je trest vězení.

Jak před časem řekl Právu náměstek ministra vnitra František Vavera, jednou ze zvažovaných možností, jak kupčení s hlasy odhalovat, by mohlo být i nasazení agentů. Nešlo by o provokatéry, ale o osoby, které by se v rizikových oblastech v předstihu vmísily do prostředí sociálně slabších voličů, kde by činnost mapovaly a dokumentovaly.

Kvůli kupčení s hlasy se volby opakovaly už v Českém Těšíně, části Roudnice nad Labem a Jirkova. Například v Českém Těšíně se podle Johna dávalo při opakovaných volbách za hlasy 1500 korun, příště to mohou být 3000. „Tomu musíme udělat přítrž, dosavadní ustanovení zákona se nedala použít. Pro některé lidi se stávají volby byznysem a jediným řešením je trest vězení,“ dodal John.

Případem voleb v Krupce na Teplicku se zabýval Ústavní soud. Kupčení s hlasy tam bylo podle něj nezákonné. Volby by se tam měly opakovat, znovu o nich bude rozhodovat ústecký krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Agenti budou odhalovat kupčení s hlasy u voleb

Bezradnost státu vůči kupčení s volebními lístky vede úředníky ke krajním pokusům, jak podvodům napříště zabránit. Vnitro se rozhodlo vytáhnout těžký kalibr –...

Výběr článků

Načítám