Hlavní obsah

ODS chce superinspekcí bojovat proti vlivu ABL na policii

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

ODS, která se obává vlivu bezpečnostní agentury ABL, již vlastnil ministr dopravy za VV Vít Bárta, na policii, a navíc prohrála souboj o nového policejního prezidenta, přichází proto se staronovým trumfem superinspekce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Spěchá s projednáním a schválením návrhu zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Týká se vyšetřování trestných činů policistů (vnitro), vězeňské služby (spravedlnost) a celníků (finance).

Pospíšil: Vyloučit rizika abelizace

„Chceme-li vyloučit rizika, jako je abelizace policie, činnost policie ve službách jedné politické strany, tak je třeba, aby tady byl nezávislý orgán,“ řekl Právu ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Doufá, že snad budou mít všechny rozumné politické strany zájem na urychleném projednání návrhu, který má posílit nezávislost vyšetřování příslušníků ozbrojených složek.

Návrh zákona o generální inspekci přitom už jednou ve Sněmovně ležel. Dokonce rok a půl, aniž někoho z ODS nějak zvlášť vzrušovalo, že se poslanci nikdy nedostali k jeho projednání.

Sepsal ho tehdejší ministr vnitra Topolánkovy vlády Ivan Langer (ODS) a poslanci ho dostali na stůl v březnu 2009. Vzbuzoval odpor nejen soc. dem. opozice, ale výhrady k němu měli i poslanci tehdejší koalice ODS, lidovců a zelených.

Nyní se podle Pospíšila situace změnila, a proto je potřeba věc urychleně řešit. Jenže co se nejspíš nezmění, bude sama předloha. Ministr vnitra Radek John (VV) Právu potvrdil, že jeho úřad pošle v krátké době do meziresortního připomínkového řízení původní verzi.

Nová garda?

„Půjde jen o to, jestli v souvislosti s ostatními zákony tam není něco zastaralého. Ale myslím si, že to bude předloženo v úplně stejné verzi,“ uvedl John.

A v tom by mohl být kámen úrazu. Generální inspekce by mohla být jakýmsi paralelním policejním sborem s obdobnými pravomocemi, které by sahaly nejen na příslušníky bezpečnostních složek, ale i na běžné občany. To byl i důvod kritiky v minulém volebním období. Soc. dem. označovala inspekci za Langerovu pretoriánskou gardu.

V civilu by mohli zastavovat i prohlížet auta

Příslušníci inspekce v civilu, označení jen páskou na rukávu, měli mít pravomoc zastavovat vozidla, požadovat prokázání totožnosti řidičů, prohlížet zavazadlový prostor aut. A nejen to. Počítalo se s tím, že budou smět i násilně vstupovat do různých objektů, živnostenských provozoven, předvádět osoby či získávat osobní údaje z různých evidencí.

Zdůvodnění znělo: aby mohla inspekce odhalovat závažnou trestnou činnost příslušníků bezpečnostních sborů, takové pravomoci prostě potřebuje. Co kdyby se příslušník policie či jiné složky podílel třeba na nelegálním převaděčství, obchodování s lidmi, nebo spoluorganizoval převozy kradených vozidel?

„Je třeba najít vyvážení mezi tím, aby pravomoci nebyly příliš široké, ale na druhou stranu aby mohla efektivně vyšetřovat protiprávní jednání příslušníků ozbrojených sborů,“ tvrdí ministr spravedlnosti.

„Můj osobní názor je, že pokud mají příslušníci Generální inspekce nezávisle kontrolovat jak policii, tak vězeňskou službu i celníky, pak k tomu musí mít dostatek pravomocí,“ připomíná ministr vnitra.

Původní spor se ani zdaleka netýkal toho, kdo bude navrhovat a schvalovat šéfa inspekce. Nyní by ODS ráda získala vliv na výběr šéfa inspekce. „Ředitele by neměl vybírat žádný resortní ministr, podle mého by to měl být premiér,“ tvrdí Pospíšil. John s tím souhlasí. Dnes je premiér z ODS, příště to může být podle něj z jiné strany.

Původní návrh obsahoval formulaci, že ředitele inspekce jmenuje vláda po projednání ve sněmovním výboru pro bezpečnost. Tedy stejný princip, který platí např. pro výběr ředitele civilní kontrarozvědky. Toto ustanovení se tedy nejspíš, jako jedno z mála, změní nebo zpřesní.

Hledají stamilióny

Co se ale určitě nezmění, budou náklady na zřízení nové složky. Už v minulosti byly strašákem zejména pro ministra financí. Odhadují se totiž na stamilióny.

Inspekce by mohla mít 280 lidí, přičemž roční náklady mohou dosáhnout 223 miliónů korun. Jednorázová částka na zřízení a vybavení inspekce pak 78 miliónů.

„Někteří experti dnes říkají, že to je minimální odhad, že to bude víc,“ řekl Právu John. Podle něj na to bude muset ministr financí najít peníze. Alespoň se tak prý strany koalice dohodly.

Strážce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) to ale vidí jinak. „Ministerstvo financí nemá nějaké peníze navíc. Nejedná se o nic jiného než o přeskupení priorit v rámci příslušných rozpočtových kapitol, a to je technická úloha, která je řešitelná,“ řekl Kalousek. Potřebu nezávislé inspekce tím prý ale nijak nezpochybňuje. Naopak.

Reklama

Výběr článků

Načítám