Hlavní obsah

Dopravu v Česku místy komplikuje mlha a mráz

Mlha a mrazivé počasí mohou v neděli komplikovat situaci na silnicích. Podle silničářů jsou všechny hlavní tahy sjízdné bez větších komplikací. Problémy mohou nastat na silnicích druhé a třetí třídy, na kterých leží vrstva uježděného sněhu. Meteorologové naměřili na mnoha místech rekordně nízké teploty pro tento den.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Článek

Mlha se vyskytuje na dálnici D8, na Kladensku a v okrese Praha-západ. Na silnicích nižších tříd na Benešovsku a Příbramsku leží ujetá vrstva sněhu ošetřená posypem. Bez větších problémů jsou v kraji sjízdné všechny dálnice a silnice prvních tříd, jejichž povrch je holý, suchý a vymrzlý. Výstraha na zvýšenou opatrnost však platí pro většinu silnic druhých a třetích tříd.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji leží na horských silnicích vrstva ujetého sněhu, která je krytá posypem. Někde se mohou vyskytnout mrznoucí mlhy. Hlavní silniční tahy byly ráno většinou suché. Teploty k ránu klesly až k minus 16 stupňům Celsia.

V Plzeňském kraji musí být řidiči při jízdě opatrní hlavně kvůli místnímu výskytu mlhy, především na Rokycansku. Dopravu ráno může komplikovat také velmi silný mráz, kdy teplota v některých místech klesla až k minus 16 stupňům Celsia. Podle dispečinku silničářů proto povrch některých komunikací může namrzat a klouzat.

V Karlovarském kraji musí být řidiči opatrní především v místech, kde na cestách zůstala ležet ujetá vrstva sněhu. Ten při průměrných teplotách mezi šesti až osmi stupni pod nulou zmrzl, a povrch cest tak může klouzat. V některých místech pak může vítr prachový sníh nafoukávat na komunikace. Podle informace dispečinku silničářů jsou ale všechny vozovky v současnosti sjízdné.

Silnice nižších tříd v kraji Vysočina pokrývá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy a dálnice D1 jsou vymrzlé a holé. Po ránu se však objevují námrazy v lesních úsecích.

Ranní teploty v neděli v celém Česku klesaly pod deset stupňů Celsia, nejstudenější ráno bylo podle ČHMÚ v Adršpachu, kde ve dvou metrech nad zemí meteorologové naměřili minus 18,6 stupňů. V polovině příštího týdne by se mělo postupně oteplovat, denní teploty budou nad bodem mrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám