Hlavní obsah

Levicí ovládaný Středočeský kraj naštval starosty měst

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naštvaně odcházela téměř stovka starostů a lidí ze středních Čech ze sobotního krajského zastupitelstva. Označili ho za hanebné a nehorázné. Zastupitelé ČSSD a KSČM totiž nehlasovali pro schválení programu, v němž byl prakticky jediný bod, a to plánované rušení autobusových spojů. Tím se odmítli o rušení spojů bavit a odešli ze sálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Středočeský hejtman David Rath

Článek

„Příště to přijdeme vyházet vidlemi, tohle je nehorázná arogance,“ volal jeden ze starostů, když levicoví zastupitelé rozpustili svým hlasováním jednání ještě než mohlo začít. „Chtěli jsme se bavit o tom, co rušit a co ne, návrh kraje na rušení spojů nemá žádnou koncepci,“ kritizoval Miroslav Lid z Neratovic.

„Pro nás bude rušení dost velký problém, protože by se zrušilo 36 ze 46 spojů. Ani tak nejde o lidi, kteří dojíždějí do práce, ti někteří jezdí auty, ale hlavně o děti, které jezdí do škol a taky o starší lidi, kteří jezdí především k lékaři a auta nemají nebo už neřídí,“ uvedla starostka Kel u Mělníka Alice Semiánová.

Hejtman David Rath (ČSSD) zopakoval, že se spoje musí rušit kvůli vládním škrtům. To pravice odmítá s tím, že kdyby kraj nedával 100 milionů na žákovské jízdné zdarma, nemusel by spoje rušit. Mnohé spoje se zruší už od 1.února.

„Nemají mezi nimi být takové spoje, které jsou vytížení a výdělečné a rozhodně ne ty, které zajišťují dopravu dětí do škol. Pokud se takové zruší, pak na to musí starostové upozornit a během dalšího měsíce to můžeme změnit,“ uvedl Rath.

Takový postup ale starostové považují za nekoncepční. „Je to jeden velký chaos, kraj se na to vůbec nepřipravil, tohle se mělo v klidu projednat s obcemi a dopravci,“ namítal starosta Vlašimi Luděk Jeništa (STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám