Hlavní obsah

John: S Bártou jsme trávili Silvestra a s Klasnovou jsem nakupoval oblečení

Právo, Jakub Troníček
Praha

Ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John v rozhovoru pro deník Právo mimo jiné řekl, že s ministrem dopravy Vítem Bártou trávili poslední dva společné Silvestry a Bártova manželka, místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová, pomáhla Johnovi vybírat oblečení v obchodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Před Vánoci jste přes odpor premiéra Petra Nečase (ODS) prosadil konec policejního prezidenta Oldřicha Martinů a teď jste si zase do čela policie prosadil přes jeho odpor vítěze výběrového řízení Petra Lessyho. Cítíte se jako vítěz?

Já bych to hrozně nerad takto stavěl. Šlo o to, aby policie měla v čele nezávislého člověka, který nebude ovlivňován žádnou politickou stranou.

Já jsem udělal všechno pro to, aby to nebyl boj favoritů jednotlivých politických stran a nezvítězil ani favorit Věcí veřejných ani někdo, koho by podporovala ODS. A vůbec bych nechtěl říkat, kdo nad kým zvítězil, protože jsem přesvědčen, že i řada členů ODS je ráda, že bude nezávislý policejní prezident.

Nicméně předseda vlády kvůli postu šéfa policie dvakrát couvl a bylo po vašem.

Já musím ale zpětně říct, že ten boj byl z velké části hodně zbytečný. Mělo se nám podařit udělat tu dohodu dřív a bez těch mediálních masakrů, což by bývalo prospělo i policejnímu prezidentovi, protože dneska je po tom boji postava policejního prezidenta trochu oslabená.

Vnímáte tedy všechny ty spory s premiérem kolem policejního prezidenta jako chybu?

Chybou bylo, že jsme si neřekli dopředu, že se vzdáme jakýchkoli politických vlivů. Na tom jsme se měli domluvit před dvěma měsíci a mohlo to být všechno mnohem rychleji a mohl být policejní prezident uveden do funkce stejně jako nejvyšší státní zástupce k začátku ledna.

Cenné na tom nicméně je, že na těch jednáních jsme si řekli úplně všechno, proč nedůvěřujeme my ODS, proč oni nám, a už tohle je příznivé.

Když si v manželství oba vyříkají, co proti sobě mají, tak je jistá naděje, že to manželství pak může pokračovat bez dalších turbulencí, a my jsme se teď dohodli, že se budeme snažit, aby už turbulence tohoto typu nebyly. Kdybychom mohli všechno vrátit zpět, možná bychom si oba ušetřili polovinu konfliktů.

Nebojoval jste ale ve skutečnosti spíše než s premiérem s bývalým ministrem vnitra za ODS Ivanem Langerem stojícím v pozadí? Několikrát jste v minulosti řekl, že má na policii stále velký vliv.

Já jsem bojoval s nějakými stíny, které obcházejí policii. A během toho půl roku, co jsem ve funkci, přicházela evidence toho vměšování do práce policie ze strany lidí, kteří k tomu nemají žádný politický mandát. Třeba úniky ze spisů, to je to, čemu je potřeba zabránit.

Čili ano, bojoval jsem se stíny.

Když premiér Nečas na tiskové konferenci vysvětloval, proč dal od Lessyho ruce pryč a jeho jméno nevetoval, tak se vyjádřil v tom smyslu, že mu policejní prezident nestojí za potopení celé vlády. Vy jste počítal s tím, že kvůli tomu může vláda padnout?

Chápejte moji pozici. Radek John je zodpovědný za práci policie a do celé volební kampaně šel s tím, že se pokusí, aby policie skutečně vyšetřovala padni komu padni včetně velkých ryb.

Moje pozice je tedy taková, že se to buď podaří, nebo nepodaří. Já jsem do toho tím pádem jíti musel, protože kdyby se nepovedlo vybrat kandidáta, kterému já věřím, že to rozhýbe, tak za čtyři roky by se řeklo, co teda John dokázal udělat s policií a jak to, že se nevyšetřily žádné velké kauzy. Já jsem opravdu neměl jinou cestu.

I s tím rizikem, že padne vláda?

I s tím rizikem. Protože jinak by se za dva roky řeklo, že v tom resortu Věci veřejné nic nedokázaly a odešly by z vlády s ostudou. Věci veřejné proto věděly, že to je pro ně zcela životní věc. A současně je to jistě poučení, že řada těch přestřelek byla zcela zbytečná.

Před Vánoci se podařilo existenci vlády udržet díky jednání na Hradě s prezidentem Václavem Klausem. Co tedy bylo skutečně obsahem té dohody, která, jak se později vyjádřil prezident, vlastně neexistovala?

Především, celý ten souboj byl o tom, že ta vláda má v názvu protikorupční a najednou se objevil korupční skandál uprostřed vlády. A ten boj byl jednoznačně o tom, že vláda se musí distancovat od toho, co se stalo na ministerstvu životního prostředí. Jinak bychom mohli rovnou škrtnout název vláda boje proti korupci.

To, co se řešilo na Hradě, bylo to, co se udělá v prosinci, co se udělá v lednu, kdy bude schválena protikorupční strategie, nebo že zrychlíme předložení zákona o generální inspekci. Byly to zcela jednoduché a konkrétní kroky, podle mého názoru nebylo třeba tu věc utajovat.

Proč jste vlastně tak trval na odchodu Martinů?

Ta nejpodstatnější věc byly opakované úniky ze spisů. Já jsem několikrát ukládal prezidentovi, aby jim zabránil a aby je vyšetřil a k tomu nedocházelo.

A každý únik ze spisu je to nejhorší, co se může policii stát a když to eskalovalo, tak ten tlak na odvolání prezidenta se zvyšoval.

Na druhou stranu, už v létě jsme při vyjednávání o koalici mluvili o tom, že má být nový policejní prezident, že to má být určitý signál, takže to nebylo žádné překvapení.

O zákonnost následného proces výběru nového šéfa policie se pak strh velký spor. Jste dnes ochoten připustit, že jste s vypsáním výběrového řízení byl opravdu tak trochu zbrklý a že je potřeba nejdřív rozhodnout o žádostech současných náměstků?

My jsme od začátku věděli, že to musí být oddělené. Když jsem dostal žádost Ivana Bílka, mohl jsem rozhodnout, že s ním nechci spolupracovat a bylo by to hotové.

Ale pak jsem dostal i žádost mého náměstka Viktora Čecha, a kdybych napsal, že s ním chci spolupracovat, tak bych schytal od ODS plamenné odmítnutí, že je to můj kandidát. Nicméně já jsem skutečně přesvědčen, že ten postup byl plně v souladu se zákonem.

Měl jste nutkání o Čechovi rozhodnout rovnou a jmenovat ho šéfem policie? Dlouho se o něm mluvilo jako a vašem favoritovi, konec konců jste si ho po jeho odchodu z policejního prezidia okamžitě přetáhl k sobě na ministerstvo…

Já si samozřejmě myslím, že by byl velmi dobrý policejní prezident, ale současně by to vzbudilo v ODS takovou odezvu, že by to policejnímu prezidentovi nepomohlo a ohrožovalo by to jeho postavení.

Nicméně vybrán byl nakonec právě Lessy. Je to dobrá volba?

Z těch kandidátů byl vybrán ten nejnezávislejší, který má navíc ve sboru pověst, že je neúplatný. Dostávám na něj ohlasy typu, že byl tak spravedlivý, až nás z toho mrazilo. Takže z tohoto pohledu si myslím, že je to dobrý výběr a zvítězili všichni obyvatelé České republiky, kteří chtějí mít nezávislého policejního prezidenta.

A znovu opakuji, že to není kandidát nikoho, já jsem ho před jmenováním viděl jednou a neznají ho ani v ostatních stranách včetně ODS.

Tak zrovna v ODS ho alespoň částečně znají, vždyť byl za tuto stranu zvolen jako nezávislý do zastupitelstva v Palkovicích na Frýdecko-Místecku.

Mě samozřejmě velmi baví, že byl na kandidátce ODS. Ale to bylo zastupitelstvo malé obce a tam se řeší, jestli se postaví chodník a jestli tam budou dlažební kostky nebo asfalt.

V bitvě o policejního prezidenta jste úspěšně ukázal svaly. Cítíte se uvnitř vlastní strany posílen?

Já jsem ale ve Věcech veřejných opravdu necítil žádné oslabení. To, co mi vyčítali, bylo to, že jsem neměl čas před komunálními volbami objíždět celou republiku, což jsem opravdu neměl, protože tady to bylo opravdu náročné.

Jaké máte další ambice? Chcete znovu kandidovat na předsedu strany?

Já nejsem sběratel funkcí a jde mi jen o to, zkusit, jestli jde zastavit korupci, to je můj boj a proto jsem šel do politiky.

Pokud se objeví silná figura, která bude mít velkou podporu, já jí tu funkci rád předám, nebazíruji na tom být předsedou Věcí veřejných. Jen upozorňuji, že předseda VV je neplacená funkce se spoustou práce navíc. Na druhou stranu, jestli neuvidím nějakou takovou osobnost, tak budu sám kandidovat.

Takže zatím nejste rozhodnutý?

Moje rozhodnutí bude rozhodnutí na poslední chvíli. Velmi bedlivě sleduji, jak se daří růst některým osobnostem Věcí veřejných, a pokud bude někdo tak výraznou osobností, že to bude moct posunout dál než já, dám mu mou plnou podporu. Ale jméno rozhodně říkat nechci, protože bych tím diskvalifikoval ostatní.

Tak to jméno řeknu já. Karolína Peake?

Ona je velmi zajímá a vzdělaná žena. Není tajemstvím, že jsme jí nabízeli, aby byla jedna z ministryň, a ona nám po jednání K9 řekla: „Teda pánové, do toho já s vámi nejdu.“ A to se mi velmi líbí.

Ona navíc zakládá jakousi ženskou frakci u nás, která koriguje ty chlapy s testosteronem, a i to se mi líbí. Ale stejně tak i Kateřina Klasnová mi přijde jako velmi výrazná osobnost a nechci teď favorizovat jednu proti druhé a nechci říkat, že je podpořím.

Byl byste rád, kdyby v čele Věcí veřejných stála žena?

Ano, to by mě velmi bavilo. V této chvíli u mě mají mnohem větší šanci ženy než muži. Rozhodně nepodpořím na předsedu Věcí veřejných žádného ministra, protože tam je skutečně mnoho jiné práce.

Čili ani Víta Bártu?

Ani pana Bártu, rozhodně. Ale na druhou stranu je potřeba říct, že předseda strany má v koalici mnohem větší autoritu než člověk, který předsedou strany není, takže to bude záviset i na vývoji v koalici. Volby budou nejspíše v dubnu, takže je ještě dost času na růst osobností a na rozhodnutí.

Když jsme u Víta Bárty, hodně se mluvilo a mluví o tom, že stranu i vnitro de facto řídí on. Nepředpokládám, že to potvrdíte, spíš mě zajímá, jestli vám takové řeči vadí?

Ono to vypadá, že za chvíli bude pan Bárta centrální mozek lidstva. Co já vím, tak když mu volám ve dvě v noci, tak je ještě vzhůru, on má opravdu velké pracovní nasazení, ale tohle by skutečně nezvládl, to nejde. Mně by se něco takového velmi líbilo, protože bych měl méně práce, ale jinak to považuji za zábavné.

Možná je to zábavné, ale fakt je ten, že se k dění na vnitru vyjadřuje poměrně často. Ostatně byl to on, kdo např. na rozdíl od vás potvrzoval, že ve své funkci končí mluvčí ministerstva vnitra…

To je jednoduché, my máme porady každé úterý před vládou, kde se informujeme o našich ministerstvech, ale to rozhodnutí samozřejmě padlo tady. My se navzájem snášíme, na rozdíl od řady ministrů jiných stran, kteří se třeba nesnáší, takže my o sobě dost víme, já zase vím, které stavby Bárta zastavuje.

Co pro vás vlastně Bárta znamená?

Já ho uznávám jako kvalitního manažera, který z ničeho postavil velkou firmu. Myslím, že takový člověk v politice má být, tedy člověk, který nemusí v politice krást, protože má peníze, které ani do smrti neutratí, a je v pohodě. Velmi ho respektuji v jeho výkonnosti.

V politice je to tak, že se bojuje každý den jako v mariáši o každý štych a jsou chvíle, kdy my ostatní jsme již unaveni, ale Vít Bárta bojuje do čtyř do rána. V tom je následováníhodný.

Jste kamarádi?

Tak náš vztah je jasný, třeba Silvestra jsme trávili spolu letos i loni. A jak to mezi námi funguje? Řeknu vám příklad. Já třeba nesnáším kravaty a košile a kam můžu, jezdím v triku. A pak najednou vznikla situace, že musím před média a seděl jsem zrovna u Vítka, tak jsem mu řekl, půjč mi kravatu a manžetové knoflíčky.

Takže já teď mám kravatu Víta Bárty i manžetové knoflíčky a už mu je asi nevrátím, protože se mi líbí. A když jsem se měl stát předsedou strany, tak se mnou šla Kateřina Klasnová do obchodů a nakupovala se mnou základní oblečení, které já bohužel kvůli politice musím nosit.

Co byste dělal, kdyby vám některý policista v souladu s vaším pokynem oznámil, že na něj Bárta tlačí, aby ovlivnil vyšetřování jeho kauzy?

No to bych samozřejmě okamžitě hlásil policejnímu prezidentovi, aby to nechal vyšetřit. Když vypukl celý skandál kolem ABL a sledování politiků, tak moje reakce byla, že jsem šel za šéfem inspekce a řekl jsem, aby vyšetřili všechny úniky z policejních databází směrem k jakékoli bezpečnostní agentuře.

Když ODS říkala, že se ABL pokusí ovládnout vnitro, tak já jako držitel zbrojního pasu tady mám pistoli a čekám, kdy se ABL přijde pokusit ovládnout vnitro, abych tu zbraň konečně použil. Ale nikdo sem nepřišel.

Co říkáte na Bártovo složité vysvětlování „sledovací“ kauzy?

Tam jsou dvě věci. Nejdříve bylo září, kdy MF Dnes publikovala nějaký dokument s nějakým datem na hlavičkovém papíře, který ABL v té době ještě nepoužívala. Navíc tam uvedli, že to mělo být 10. ledna, kdy byl v Praze sníh, ale na těch fotkách není ani vločka.

Čili on tehdy říkal, že toto je falzum. A druhá věc je teď, kdy říká, že nějaký dodavatel pro ABL něco dodával, a tomu samozřejmě věřím.

Celý rozhovor je otištěn v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám