Hlavní obsah

Náměstkyně Hendrichová promluvila: Vondra byl o všem informován

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Tvrzení ministra obrany a někdejšího místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS), že o podezřelé zakázce zadané firmě Promopro za tři čtvrtě miliardy korun z doby českého předsednictví EU nic nevěděl, ale že i tak byla v pořádku, má stále větší trhliny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Postupně se totiž na světlo dostávají fakta, která potvrzují, že o průběhu jejího plnění byl svými podřízenými pravidelně informován (to ve čtvrtek potvrdili jak expremiér Mirek Topolánek, tak tehdejší šéf Úřadu vlády ČR Jan Novák), i oprávněnost podezření, že megazakázka byla od samého počátku provázena nestandardními okolnostmi. [celá zpráva]

Obecně lze říci, že o závažných věcech jsme pana vicepremiéra na pravidelných poradách informovali a zasílali mu potřebné dokumenty
tehdejší Vondrova náměstkyně Jana Hendrichová

V pátek se k případu poprvé vyjádřil jeden z klíčových svědků celé kauzy – tehdejší Vondrova náměstkyně Jana Hendrichová. Právu potvrdila, že Vondra byl o zakázkách v době českého předsednictví průběžně informován. „Obecně lze říci, že o závažných věcech jsme pana vicepremiéra na pravidelných poradách informovali a zasílali mu potřebné dokumenty,“ zdůraznila.

Uvedla, že zakázky týkající se českého předsednictví připravovala jí podřízená Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU, konkrétně odbor rozpočtu a veřejných zakázek ve spolupráci s odborem logistiky a organizace, který podle Hendrichové zajišťoval faktickou realizaci.

Vondrova podřízená Hendrichová, která nyní pracuje na ministerstvu financí jako ředitelka odboru mezinárodních organizací, tím vyvrátila i čtvrteční prohlášení premiéra Petra Nečase (ODS), že „ekonomický úsek, který zajišťoval tyto věci, nikdy nespadal do kompetence místopředsedy vlády (Vondry), ale přímo pod vedoucího úřadu vlády (Nováka)“.

Dokumenty úřadu vlády Vondrovi přitížily

Úřad vlády v pátek zveřejnil rámcovou smlouvu s Promoprem z 1. září 2008, kterou za stát podepsal tehdejší šéf úřadu vlády Novák, a jemu určenou žádost o podpis rozhodnutí o zadání veřejné zakázky a smlouvy s dodavatelem z 13. srpna 2008, tedy zdůvodnění pro Nováka, proč by měl smlouvu s Promoprem podepsat. Pod ní je podepsán Radomír Karlík, šéf odboru logistiky a organizace spadajícího pod Vondrovu náměstkyni Hendrichovou. [celá zpráva]

Úřad vlády tak jednoznačně potvrdil, že Vondrovi podřízení celou věc se zakázkou pro Promopro přímo řídili. Na titulní straně referátníku, tedy spisu k rámcové smlouvě, jsou vedle Karlíka podepsáni také Hendrichová a její další tehdejší podřízený – ředitel odboru rozpočtu a zakázek David Mlíčko. V tomto dokumentu je také uvedeno, že jeho kopie se dává na vědomí kabinetu místopředsedy vlády pro evropské záležitosti – Alexandra Vondry.

Policie se už kauzou zabývá
Kriminalisté už trestní oznámení od Finančně analytického útvaru ministerstva financí na jednatele Promopra Jaroslava a Milenu Veselých a další dosud neurčené osoby přijali a začali se věcí zabývat. „V tuto chvíli se s tím seznamujeme, je to mimořádně rozsáhlý materiál,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že nějakou dobu potrvá, než policista, který případ dostal na stůl, celou složku čítající několik stovek stran, prostuduje.
rav, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám