Hlavní obsah

Heger našel dvě miliardy. Nemusí jít jen na platy, míní Nečas

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim, jas

Ministr zdravotnictví Leoš Heger nabídl šéfovi lékařské komory Milanu Kubkovi a předsedovi Lékařského odborového svazu Martinu Engelovi dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů. Oba s návrhem souhlasili, ačkoli v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme požadovali odbory tři miliardy. Zda začnou lékaři stahovat své výpovědi, se ukáže až 1. února po celostátním sjezdu šéfů nemocničních odborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf LOK Martin Engel, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda ČLK Milan Kubek (zleva)

Článek

Heger na tiskové konferenci po jednání s Kubkem a Engelem uvedl, že nabídka je důsledkem snahy ministerstva vyjít maximálně vstříc protestujícím lékařům.

„Situace je mimořádně vyhrocená a naléhavá. Jednání předcházela dlouhá analýza celého zdravotnického systému, systému pojištění, našich reformních kroků a řada politických konzultací. Po dlouhém hledání zdrojů jsme uvnitř našli prostor dvou miliard korun,“ prohlásil Heger.

Podle něj by se nalezené zdroje měly vynaložit na platy nemocničních pracovníků, především lékařů, kteří byli dlouhodobě finančně podhodnoceni. Doplnil rovněž, že přerozdělování peněz však ministerstvo nemá plně v kompetenci.

„Od začátku celé akce jsem věděl, že lékaři jsou extrémně přetíženi, podhodnoceni, udělali jsme maximum pro zlepšení poměrů,“ řekl Heger a poprosil všechny lékaře, kteří podali výpovědi, aby své postoje přehodnotili.

Engel chce záruky návratů lékařů

Ne všichni však dostanou šanci vrátit se na své původní místo, což se lékařům nelíbí.

Právě to se ještě může stát dalším jablkem sváru. Engel byl se vstřícným krokem ministerstva spokojen, ale požaduje ještě garance, aby všichni protestující lékaři měli zajištěn návrat na svou pozici. „Nedohodli jsme se na tom, co jsou garance, jak bude vypadat ten návrat kolegů do práce,“ řekl Engel.

„Toto není akcelerace našich podmínek, předtím jsme o tom nejednali, ale myslel jsem, že to bude jasný sekundární jev. To přece nemůže být výsledek té diskuze, že jedni se nebudou moci vrátit, zatímco ti ostatní dostanou vyšší plat,“ zdůraznil Engel.

Heger však odvětil, že nic takového slíbit nemůže, jelikož řada nemocnic již nabrala náhrady za lékaře, kteří odešli, jiná zařízení zase uzpůsobila provoz nižším personálním stavům. Kromě toho se do úspor zřejmě počítá také se snížením lůžkových kapacit, což omezí i počet pracovních míst.

Kubek pak požadoval také garance toho, že dané dvě miliardy se budou investovat skutečně do platů, a ne například do nových přístrojů a podivných zakázek.

Heger pak zopakoval, že v doporučení stojí, aby peníze šly na mzdy dlouhodobě podhodnocených nemocničních pracovníků, především ale lékařů. Pokud by celá částka šla na platy lékařů, zvedly by se v průměru hrubé mzdy doktorů o sto tisíc korun ročně, doplnil Engel.

Nečas: Nelze zajistit, aby veškeré peníze šly na platy lékařů

Odpoledne se se zástupci lékařů sešel i premiér Petr Nečas (ODS). Ten po jednání uvedl, že "stojí za návrhy ministra Hegera".

Nečas zároveň připustil, že od zástupců ČLK a LOK v pátek zazněly i návrhy, které pro něj jsou těžkou představitelné. Jako příklad uvedl, že nelze zajistit, aby veškeré peníze šly na platy lékařů. Problém podle něj představuje i zajištění garancí jejich návratů. "To si neumím představit," dodal Nečas. Doplnil však, že jednání nekončí a budou pokračovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva premiér Petr Nečas (ODS), prezident ČLK Milan Kubek a šéf LOK Martin Engel

Kubek i Engel ocenili možnost jednat přímo s premiérem a oba vyslovili naději v dohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám