Hlavní obsah

Do boje o senátorské křeslo po Dienstbierovi nakonec ČSSD vyšle jeho syna

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení středočeské ČSSD ve čtvrtek na jednání ve Sněmovně schválilo kandidaturu pražského zastupitele Jiřího Dienstbiera v doplňovacích volbách do Senátu na Kladensku. Politik tak bude bojovat o křeslo v horní komoře, které se uvolnilo po úmrtí jeho otce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Pro soc. dem. jsou doplňovací volby klíčové. Oranžoví se totiž budou snažit obnovit nadpoloviční většinu v Senátu.

Podle informací Práva hlasovalo pro Dienstbiera 14 členů vedení středočeské ČSSD, proti bylo devět.

Vedení středočeské soc. dem. vybíralo ze dvou kandidátů. Vedle Dienstbiera se o nominaci ucházel první náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík. Ostatní kandidáti klání vzdali ve prospěch Dienstbiera. Pražský zastupitel získal 14 hlasů, Syblík devět. Výsledek volby potvrdil na tiskové konferenci šéf středočeské soc. dem. Richard Dolejš.

„Byl zvolen kandidátem pro tyto doplňovací volby,“ uvedl k Dienstbierovi. „Má šanci uhájit pro soc. dem. mandát v tomto obvodu,“ míní Dolejš. Volby budou podle něj referendem o návratu slušnosti a zásadovosti do politiky. Dienstbier na tiskové konferenci uvedl, že chce v Senátu čelit například snahám o likvidaci sociálního státu a podílet se na kultivaci politického prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám