Hlavní obsah

Heger řešil s pojišťovnami, z čeho přidat lékařům

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) po jednání se zástupci zdravotních pojišťoven uvedl, že nastalá situace ve zdravotnictví nahrává restrukturalizaci systému. V rámci ní se bude například snižovat počet lůžek. Další procesy bude řídit pracovní skupina sestavená ze zástupců resortu, pojišťoven a krajů. Časem by měly některé nemocnice začít přirozeným způsobem redukovat rozsah služeb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Regiony jsou soběstačné celky, které vysílají své pacienty mezi vlastními zařízeními. Některé nemocnice poskytují speciální péči a řada jiných tu ostatní,“ vysvětlil ve čtvrtek Heger, na co komise zaměří své analýzy, které by se měly objevit již během dvou měsíců.

V druhé fázi restrukturalizace Heger předpokládá, že se přirozeně pacienti začnou stahovat do nemocnic s lepší pověstí, ostatní proto začnou redukovat rozsah poskytované péče.

„V našem prostředí pacienti dobře vědí, jakou má která nemocnice pověst. Předpokládáme, že ty toky pacientů by se přenesly do těch s dobrou pověstí, ty horší budou přirozeně redukovat své služby,“ řekl Heger.

Podle šéfa správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) má restrukturalizace přinést lepší efektivnější využití prostředků v systému a umožní pojišťovnám přesměrovat prostředky do perspektivních zařízení, které z toho budou profitovat.

Viceprezident svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich ovšem upozornil, že pojišťovny nesmí restrukturalizace využít ke konkurenčnímu boji.

Reklama

Výběr článků

Načítám