Hlavní obsah

Ve stavební jámě tunelu Blanka našli archeologové hroby

Právo, Petr Janiš
Praha

Ve stavební jámě tunelového komplexu Blanka v Patočkově ulici na pražském Hládkově archeologové při výzkumu odkryli 24 hrobů. Mají podle nich souvislost buď s třicetiletou válkou v 17. století, nebo s válkou o habsburské dědictví o století později. Pro stavbu to znamená další zdržení.

Článek

„Doposud bylo zjištěno 24 hrobových jam nebo skeletů, je však pravděpodobné, že po další skrývce jich přibudou ještě desítky. Kostry jsou uloženy hlavou k severu a nohama k jihu, k potoku Brusnici,“ informovala mluvčí archeologického ústavu Jana Maříková-Kubková.

Nález je podle ní překvapivý, protože v polovině 20. století se zde hloubila stoka a o žádném materiálu s historickým významem nepadla zmínka. Některé kostry však byly poškozeny.

Poblíž Patočkovy ulice, v místech bývalé zahrádkářské kolonie, se objevily i pravěké nálezy. „Na návrší střešovické plošiny v okolí kostela sv. Norberta a na jeho úbočí se nacházelo sídliště a rozsáhlé pohřebiště už v dobách eneolitu (lidé v 5. tisíciletí př. n. l. u nás začali používat měď - pozn. red.) a s přestávkami přetrvávalo až do doby železné,“ přiblížila Maříková-Kubková.

Významný je i objev základů Strahovské cihelny, která stála u křižovatky Patočkovy s Myslbekovou ulicí. Pálily se zde cihly celé 19. století pro městskou zástavbu. „Na přelomu 19. a 20. stol. cihelna zanikla a v jejích objektech se rozběhl provoz octárny,“ popsala Kubková.

Archeologické objevy podle Ivety Štočkové, mluvčí společnosti Eurovia, která staví úsek okruhu mezi Strahovským tunelem a tunely Brusnice, omezují stavební práce.

„Vzhledem k tomu je prodleva ve výstavbě k aktuálnímu období asi čtyři měsíce,“ sdělila Právu Štočková. Archeologický výzkum také omezuje zima.

Zda zůstane u čtyř měsíců, není jasné. „V posledních měsících doslova s každým hrábnutím bagru nálezů přibývá, což v jisté míře komplikuje průběh stavby,“ uvedla Maříková-Kubková.

Reklama

Výběr článků

Načítám