Hlavní obsah

Gazdík: ODS chce Bártovou kauzou odvést pozornost od vlastních problémů

Právo, Oldřich Danda

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 s Starostů Petr Gazdík si myslí, že občanští demokraté "živí" kauzu údajného sledování svých komunálních politiků agenturou ABL i proto, že chtějí odpoutat pozornost od vlastních problémů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Článek

Co děláte na jednáních, kde se perou VV a ODS?

Aktivně navrhujeme kompromisy, při šestihodinovém jednání v Kramářově vile (kvůli odvolání policejního prezidenta) jsme navrhli sedm kompromisních řešení, ani jedno nebylo přijato.

Premiér Nečas si vymohl na ministru Bártovi omluvu za to, že mu neříkal pravdu ve věci sledování politiků ODS v Praze 11 firmou ABL. Je to dostačující tečka?

Rychlost omluvy a to, že se vůbec omluvil, je chvályhodný krok k politické kultuře.

Je pro vás Bárta stále důvěryhodný partner?

Když je někdo majitelem bezpečnostní agentury a ta má v náplni práce detektivní sledování, musíme počítat s tím, že sledovala různé lidi. Ta agentura není malá a já Vítu Bártovi věřím, že nemusel vědět, že někdo, kdo navíc pracoval pro společnost na dohodu, sledoval nějakou političku. Já bych to kauzou nenazval; to, že vlastnil bezpečnostní agenturu, všichni dopředu věděli, a kdyby premiér ministra Bártu nepovažoval za důvěryhodného, tak by s ním do koalice nešel.

Proč myslíte, že ODS tu kauzu živí?

Jak říkáte, ODS to živí ve snaze odvrátit pozornost od vnitřních problémů ODS, které při vší úctě jsou velké. Je tady kauza na státním fondu životního prostředí, která přinesla problém financování stran, a mně financování ODS nepřijde příliš transparentní. My jsme na to reagovali tím, že od 1. února se financování TOP 09 a Starostů stane transparentním, každý měsíc budeme zveřejňovat i výpisy z účtů.

Co to s člověkem udělá, když z funkce starosty najednou patří mezi devět politiků, kteří rozhodují o vládě?

Na mne dolehla tíha odpovědnosti. Někdy mě to budí ze spaní a těžko se mi spává, když vím, co všechno má člověk řešit. Hlavně chci zůstat v kontaktu s lidmi, které mám rád a kteří mi dokážou říci: Pozor, blbneš.

Necítíte se vedle Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga jako outsider?

Já k nim chovám nezměrnou úctu, jsem pokorný a nevyskakuji. Jejich zkušeností nedosahuji, ale mám jiný pohled z komunální politiky. Zatím jsem schopen se oprostit od návyků z vysoké politiky. Rozhodně se nestydím na koaličních jednáních něco říci a nemyslím si, že mé slovo nemá v koalici váhu.

Jak může fungovat slepenec hnutí Starostů a strany TOP 09, kterou řídí první místopředseda a předseda je považován spíš za reprezentanta?

Miroslav Kalousek je geniální stratég a často přichází se strategií, kterou potom diskutujeme, ale základní rozhodnutí jsou na panu Schwarzenbergovi. Miroslav Kalousek není žádný despota, je to slušný člověk, který respektuje, když nesouhlasíme, a je schopen ustoupit.

Jak si zachová autonomii hnutí, jehož jste předsedou, ve spojení s TOP 09, kterou vedou političtí rutinéři?

Umíme říci: To se nám na regionální úrovni nelíbí, tam to známe a s tím nesouhlasíme. Už to, že jsem předsedou klubu, je ukázkou, že jsme v TOP 09 vážení.

Nebylo by praktické oba ty subjekty spojit?

Ono to spojené je, ale jde o dvě tváře stejné mince. Ideologicky přemýšlíme stejně, ale jedna část říká, že se chce zaměřit na komunální politiku, a druhá část na celostátní. Přemýšlíme, že by někteří členové Starostů a nezávislých byli v předsednictvu TOP 09 s hlasovacím právem a naopak.

Reklama

Výběr článků

Načítám