Hlavní obsah

Auditor kontroloval organizaci na vnitru, teď ho v ní zaměstnali

Právo, Radim Vaculík

Ještě loni v září byl v týmu auditorů, který na základě zakázky od ministerstva vnitra prováděl personální a restrukturalizační audit v Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra, od ledna už sám šéfuje jednomu z nejdůležitějších odborů této příspěvkové organizace.

Článek

Řeč je o Karlu Hercíkovi, který se od loňského května jako pracovník pražské firmy FM solutions, a. s., účastnil v rámci auditu pohovorů s mnoha zaměstnanci Zařízení služeb a spolurozhodoval o tom, který z nich se hodí či nehodí na jakou funkci v rámci této vnitrem řízené servisní organizace.

Společnost FM solutions pak svůj audit za zhruba 600 až 700 tisíc korun v září uzavřela s návrhy na personální i strukturální změny, jež vyústily v propuštění či odvolání několika řídících funkcionářů organizace.

Následně tatáž firma získala u Zařízení služeb zakázku za 1,9 miliónu korun na to, aby uvedla do praxe závěry svého vlastního auditu.

Jenže 15. listopadu nastoupil do Zařízení služeb nový ředitel Tomáš Homola, který se podle svých slov ne zcela ztotožnil s návrhy auditorské firmy a předchozího vedení organizace, především s plánovaným počtem šesti náměstků ředitele.

Zrušil v té době probíhající výběrová řízení na obsazení klíčových postů. Zároveň si ale Hercíka vybral za ředitele nového odboru centrálního nákupu, který má mít na starosti nákupy veškerého zboží pro vnitro.

Auditoval vlastní odbor

Sám Hercík přitom Právu přiznal, že jedním z úseků, který měl jako auditor v Zařízení služeb na starosti, byl i odbor nákupu, jemuž nyní v nové podobě šéfuje. „To byla ale jediná složka, kterou jsem začal, ale nedokončil, protože komunikace s tamními zaměstnanci byla příšerná, odmítali mi dávat informace,“ tvrdil Hercík.

Ředitel Homola vysvětloval výběr Hercíka jako jedinou možnost, kterou měl. „Řešil jsem otázku operativního ustanovení odboru centrálního nákupu, a když jsem hledal osobu, která by se tomu mohla věnovat, tak jsem na dobu šesti měsíců, tedy do 30. června, zaměstnal pana Hercíka,“ řekl Právu.

Podle něho nebyl v organizaci nikdo, kdo by tu funkci mohl vykonávat, proto dočasně vybral Hercíka, aby měl prý čas udělat standardní výběrové řízení na tento vysoký post.

„Určitě to normální a běžná věc není, ale když jsem musel řešit situaci, moc možností jsem neměl,“ uvedl Homola. Dodal, že kromě Hercíka nikdo další z FM solutions do zařízení služeb nepřešel.

Právu se však ozvalo několik současných zaměstnanců Zařízení služeb, kteří tvrdí, že audit v této organizaci byl už od samého počátku zadán s tím, že někteří z auditorů pak převezmou významné funkce v této servisní společnosti.

„Již tehdy se vědělo, že někteří kontroloři byli k FM solutions úmyslně nabráni s tím, že po skončení v organizaci zůstanou ve vedoucích funkcích v Zařízení služeb,“ napsal Právu bývalý ředitel jednoho z odborů, kterého po auditu vedení Zařízení služeb z funkce odvolalo.

S tím ale Hercík nesouhlasí, prý s funkcí v auditované organizaci rozhodně nepočítal. O dočasné působení ve státních službách ho měl požádat přímo ředitel firmy FM solutions Michael Viereckl, který se domluvil s ředitelem Homolou.

Viereckl to Právu vysvětlil tak, že FM solutions standardně nabízí zapůjčování svých manažerů na určité úlohy, což má být i případ Hercíka. V komerční sféře je to podle něho běžné dočasně přejít k auditované firmě a pomoci jí vyřešit aktuální problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám