Hlavní obsah

Vnitro chce změnit podmínky pro život utajovaných svědků

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z neutajovanějších projektů v rámci policie, tedy program na ochranu důležitých svědků, by se měl po deseti letech „tichého“ fungování změnit. Ministerstvo vnitra chce např. zlepšit systém vyplácení důchodů pro lidi se změněnou identitou, která by jim navíc mohla v některých případech zůstat i po ukončení programu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Resort pod vedením Radka Johna (VV) chce také na základě konkrétních zkušeností upřesnit podmínky, za jakých lze chráněného svědka z nákladného programu vyřadit, a také zrušit odkladný účinek jeho správní žaloby proti takovému rozhodnutí.

Vnitro tak reaguje mimo jiné na případ bývalého veksláka a posléze důležitého člena českého podsvětí Michaela Klimenta, který se nakonec rozhodl coby utajovaný svědek pomoct detektivům rozkrýt mafiánské vazby, ale kvůli problémům s alkoholem ho posléze policie chránit odmítla.

Důležitou změnou má být zcela nový systém vyplácení důchodů chráněným osobám s více než jednou identitou, to by mělo mít nově na starosti místo ministerstva sociálních věcí přímo vnitro. Právě tam by se měly na speciálním utajovaném pracovišti identity spojovat a zajistit tak, aby daný člověk dostal svůj důchod i pod jiným jménem.

Vyplývá to z návrhu ministerstva vnitra, který úřad v uplynulých dnech rozeslal dalším institucím k připomínkovému řízení.

V programu jsou desítky lidí

Vzhledem k vysokému stupni utajení všeho, co s programem souvisí, je dokument jen obecný, odmítá ostatním ministerstvům například sdělit, o kolik se kvůli této změně bude muset rozpočet vnitra navýšit, protože počet osob zařazených do tohoto programu je tajný. Materiál pouze zmiňuje, že půjde maximálně o desítky lidí.

Podle tiskové mluvčí ministerstva vnitra Hanky Malé u nás běží program na ochranu svědků od roku 2001 a za celou dobu nebylo jeho fungování nijak upraveno.

„Zhodnocení téměř deseti let praxe tohoto zákona odhalilo, že současná úprava dostatečně nereflektuje řadu nových jevů, které se během vývoje tohoto institutu objevily, a že tak bude nutné nově upravit některé společenské vztahy, které zvláštní ochranu komplikují a snižují bezpečnost chráněné osoby nebo přinášejí nepřiměřené náklady,“ řekla k tomu Právu Malá.

Bydlí pod dohledem policie

Při přípravě návrhu prý úředníci vycházeli z konkrétních zkušeností z programu.

Ten má pro své „klienty“ velmi tvrdé podmínky, chránění svědci bydlí pod dohledem policie buď v jejích vlastních konspiračních bytech, nebo v pronajatých penziónech a musí absolutně přerušit vztahy se svými blízkými. Veškerý kontakt s okolním světem pak pro chráněného člověka zajišťují policisté.

Ti také rozhodnou o tom, ve kterém městě nebo dokonce státě bude takový člověk žít, stejně jako o tom, jestli bude muset mít novou identitu a případně i podobu. Náklady na program policie úzkostlivě tají, už z jeho podstaty ale vyplývá, že jde o velmi drahé operace s rozpočtem až desítek miliónů korun.

Do programu byl zařazen např. i architekt Marek Řičář, který v roce 2006 pomáhal detektivům rozkrýt kauzu Budišov spojenou se zneužíváním evropských dotací. Právě u Řičáře se přitom naplno projevil jeden z nedostatků systému, když byl sám obviněn z podvodů a následně i odsouzen.

Chráněný svědek samozřejmě musí za své předchozí činy nést zodpovědnost, výkon trestu je ale zvlášť při změněné identitě problematický. Návrh ministerstva vnitra v této souvislosti zmiňuje např. domácí vězení nebo obecně prospěšné práce.

„Bezpečnostní rizika spojená s výkonem takových trestů jsou pro chráněnou osobu nepřiměřeně vysoká, proto je navrhováno, aby byl výkon takových trestů odložen nebo přerušen,“ konstatuje materiál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám