Hlavní obsah

V Kutné Hoře otevřeli tajemnou kryptu v kostnici

– Kutná Hora • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Odborníci ve středu odpoledne otevřeli kryptu kostnice v Kutné Hoře. Chtějí zjistit, proč se stavba naklání, a zamezit tomu. Proto se pustili do nepříliš probádaného podzemí. Krypta byla podle jejich údajů naposledy otevřena v roce 1833.

Článek

Uvnitř se nacházejí ostatky čtrnácti významných kutnohorských měšťanů. Jejich rakve se rozpadly a ostatky se nacházejí ve zbytcích dřeva.

Po vstupu do krypty našli odborníci zdi neporušené. Teprve budou muset zjistit, proč se kostnice naklání. Zavedou v ní sondy.

Po otevření krypty také seshora viděli předmět, který vypadal jako peněženka. Nakonec zjistili, že jde o obal modlitební knížky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Odborníci se připravují na vstup do krypty

Odborníci mají především za úkol zmapovat velikost a tvar krypty. Mnozí lidé očekávají i překvapení v podobě více pater krypty, nebo dokonce tajných chodeb vedoucích do centra historického města Kutná Hora, proslaveného těžbou stříbra. Podle odborníků je to ale málo pravděpodobné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jak je kostnice nahnutá kvůli propadání je patrné i pouhým okem. Věže jsou vychýlené o necelý metr oproti kolmé ose.

„Předpokládáme, že ve středu se provede základní průzkum, ověří se, jak je krypta velká, co v ní je. Pak bude provizorně překryta a během února se bude podrobněji zkoumat, hlavně z hlediska statiky,“ doplnil během dne Petr Cicvárek, technik farnosti, který zajišťoval středeční otvírání krypty.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kutnohorská kostnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám