Hlavní obsah

Nečas přijal Bártovu omluvu a kauzu špehování považuje za uzavřenou

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu po jednání kabinetu oznámil, že přijal omluvu ministr a dopravy Víta Bárty (VV) a kauzu sledování politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL považuje za ukončenou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Bárta se v úterý premiérovi omluvil za to, že mu předal mylné informace ohledně kauzy údajného sledování politiků ODS jeho někdejší bezpečnostní agenturou ABL. Nečasovi vadilo, že mu Bárta dal loni čestné slovo, že ABL politiky nesledovala. [celá zpráva]

Nečas ministra k omluvě vyzval s tím, že dodržení daného slova je pro něj základní předpoklad vzájemné důvěry.

Deník Mf Dnes zveřejnil před časem dokumenty, podle nichž měla Bártova agentura ABL sledovat před čtyřmi roky komunální politiky z ODS v Praze 11. Bárta dal ale loni Nečasovi čestné slovo, že to nedělala. Dokumenty, které zveřejnil list, byly podle něj silně manipulovány.

ČSSD chce kauzu řešit ve Sněmovně

ČSSD nepovažuje kauzu sledování politiků bezpečnostní agenturou ABL za uzavřenou, chce ji řešit na půdě Sněmovny. „Rozhodně ta kauza není tak skončená, jak tvrdí pan premiér,“ řekl místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek.

„Napsat dopis, omluvit se, je velice málo,“ sdělil na adresu ministra dopravy Víta Bárty (VV). „Budeme rozhodně trvat na tom, abychom se na půdě Sněmovny k této věci vrátili,“ doplnil. Podle Zaorálka v kauze ABL docházelo ke korupci policie nakupováním informací a  k řízeným provokacím. Zaorálek také zopakoval stanovisko ČSSD, že by měl Bárta kvůli kauze skončit ve funkci ministra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám