Hlavní obsah

Krejčík prozradil policii, co špióni věděli o nákupu tatrovek pro armádu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se dělo před čtyřmi lety v zákulisí při vyjednávání o miliardové zakázce na terénní vozy Tatra pro českou armádu? Právě na to minulý pátek odpovídal v Ostravě detektivům protikorupční policie bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík. Kvůli výpovědi na policii ho nedávno ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) zbavil mlčenlivosti a někdejší šéf vojenské tajné služby tak mohl promluvit mimo jiné o nestandardních provizích, které celý obchod provázely.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Miroslav Krejčík

Článek

Na tyto provize ještě coby ředitel armádního zpravodajství Krejčík upozorňoval už před čtyřmi lety, tehdy ale detektivové celou věc odložili. Krejčíkem řízená tajná služba totiž zákulisí podezřelého tendru monitorovala a také odposlouchávala jeho účastníky.

Za Tatru obchod s vedením armádního resortu dojednával podnikatel a bývalý vysoký důstojník Pavel Stošek, kterému pak společnost na provizích vyplatila téměř třicet miliónů. Mimo jiné o jeho roli teď Krejčík podle informací Práva na policii vypovídal.

Krejčík: „Řekl jsem všechno“

Šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová v úterý Právu potvrdila, že Krejčík skutečně své vysvětlení podával, jakékoliv bližší informace o obsahu jeho výpovědi ale uvést odmítla. „Mohlo by to ohrozit šetření,“ poznamenala.

Sám Krejčík pouze konstatoval, že policii řekl ke kauze vše, co věděl. „A bude už na ní a na státním zástupci, aby posoudili, k čemu mé informace budou,“ doplnil.

Už na podzim přitom Krejčík předeslal, že je připraven o dění v armádě otevřeně mluvit také před poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Bývalý šéf vojenského zpravodajství chce v souvislosti s velkými armádními zakázkami mluvit kromě kauzy s tatrovkami také o kontroverzním pronájmu nadzvukových stíhaček Gripen nebo o tendru na obrněné transportéry Pandur.

V žádosti o slyšení zaslanou šéfovi výboru Františku Bublanovi (ČSSD) pak Krejčík mezi možnými tématy zmiňuje také problematiku deblokace ruského dluhu, ekologické likvidace nepotřebné munice a také hospodaření vojenských ubytovacích a stavebních správ.

Aby mohl Krejčík před poslanci za zavřenými dveřmi o dění v armádě mluvit, musí být podobně jako pro účely výpovědi na policii zbaven mlčenlivosti.

Vondra přitom už o příslušné žádosti rozhodl. Jak, to nechce ministerstvo sdělit předtím, než se jeho stanovisko dostane do rukou šéfa sněmovního výboru Bublana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám