Hlavní obsah

Pražské Hlavní nádraží zkolabovalo

Právo, ČTK, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Závada na zabezpečovacím zařízení odpoledne vyřadila na půl hodiny pražské Hlavní nádraží z provozu. K výpadku došlo v 15:10, v 15:40 se podařilo systém opět obnovit. Následně ještě kolegové zjišťovali poruchu v Praze – Libni. Tu mohla způsobit i krádež propojek v zařízení, informoval Právo mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Výpadek na Hlavním nádraží se týkal desítek tisíc cestujících, zpoždění vlaků dosahovalo desítek minut.

Článek

Podle mluvčího Český drah Petra Šťáhlavského se přerušení provozu dotklo řádově desítek spojů a desítek tisíc cestujících.

Například vlak Pendolino do Ostravy musel vyjet odklonem přes vršovické nádraží.

„Další spoje nabíraly desítky minut zpoždění, některé, především regionální, byly i zrušeny,“ dodal Šťáhlavský.

Spoje z nádraží v omezeném počtu odjíždějí. Odjezdy některých vlaků jsou však v důsledku poruch pozastaveny.

Dráhy nejsou viník, odškodňovat nebudou

Například vlak směřující do Brna s plánovaným odjezdem v 16:02 krátce po 17. hodině stále z hlavního města nevyjel. Jeho předpokládané zpoždění dle informační tabule činí 80 minut. Vlak Jan Perner s cílem ve slovenské Žilině měl mít 55minutové zpožděním, souprava směřující do Strančic 40 minut.

Cestující jsou o zpožděních, stejně jako o dočasném omezení provozu nádraží, informováni prostřednictvím informačních tabulí na nádraží a nádražního rozhlasu. Ve vestibulu nádraží se zatím větší davy cestujících nevytvořily.

Podle Šťáhlavského dráhy za pondělní závadu na zabezpečovacího zařízení nemohou, tudíž cestující odškodňovat nebudou. Dodal, že odškodněni by byli pouze cestující s mezinárodní jízdenkou, pokud by to splňovalo nařízení Evropské unie. To by ale například v případě krádeže kabelu nesplňovalo, neboť by to byl "zásah vyšší moci".

Pražské hlavní nádraží je nejfrekventovanější v Česku, měsíčně tudy projde až milion cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám