Hlavní obsah

Církevní agenda zůstane Dostálovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Církevními záležitostmi se bude i nadále zabývat ministerstvo kultury. Podle vládních představ z poloviny roku měl církevní agendu přitom převzít od Pavla Dostála vicepremiér Petr Mareš, předseda US-DEU.

Článek

"Půlroční zkušenost z jednání s ministerstvem kultury mě přesvědčila o tom, že v tuto chvíli bychom plýtvali energií při snaze o dohodu. Nemá cenu, abychom dál ztráceli čas," řekl Mareš novinářům po nedělním setkání představitelů vládních stran na zámku v Kolodějích.

"Teď už mám pocit, že církve měly pravdu i v některých věcech, kdy jsem o tom pochyboval," dodal Mareš. Podle něj bude nyní koalice prioritně řešit otázky související s financováním církví a smlouvu s Vatikánem. Poslanecký klub ČSSD navíc nedávno jednohlasně neschválil premiérovu představu převést církevní agendu od Dostála k Marešovi.

"Ve vládě mluvil vicepremiér jinak"

Marešovo nedělní vyjádření Dostála překvapilo. Na dotaz Práva odpověděl, že to Mareš snad nemyslel vážně, protože by to bylo velice nekorektní. Na jednání vlády ve středu v noci totiž prý mluvil úplně jinak.

Podle Dostála vicepremiér tehdy řekl jednoznačně: "Pánové, řekněme si otevřeně, převedení kompetencí na mne není ve Sněmovně politicky průchodné a legislativně schůdné. Tuto záležitost nelze řešit jinak než založením rady vlády pro církevní věci." Vláda ve středu rozhodla zrušit úkol převést kompetence ohledně církví, a to na základě Marešova doporučení s tím, že se o tématu bude ještě mluvit na nedělním jednání koalice.

Dostál k tomu v neděli na dotaz Práva řekl, že vypracoval statut vládní rady, která by se zabývala majetkovým vyrovnáním mezi státem a katolickou církví. V radě by neseděl Dostál, ale jeho náměstek, předsedou by byl Mareš. Ministr dodal, že by byl srozuměn s tím, kdyby ho komise případně úkolovala. Mareš ale podle Dostála s návrhem nesouhlasil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám