Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman odvolal strůjce Čunkova očištění

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový nejvyšší žalobce Pavel Zeman minulý týden odvolal z funkce dosavadního šéfa trestního odboru na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) Stanislava Potoczka. Právě Potoczek velmi zásadně zasáhl do údajné korupční kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Článek

Byl to Potoczek, kdo na návrh Čunkova obhájce kontroverzně rozhodl na konci května 2007 o odejmutí případu přerovským žalobcům a předání věci státnímu zastupitelství v Jihlavě. Tím fakticky dopomohl k Čunkovu očištění.

Šéf jihlavských žalobců Arif Salichov totiž následně nadvakrát Čunkovo stíhání zastavil, přestože původní žalobce z Přerova Radim Obst chystal na tehdejšího šéfa lidovců obžalobu z přijetí půlmiliónového úplatku.

Podle mnohých odborníků včetně několika státních zástupců bylo Potoczkovo usnesení o tzv. změně delegace v kauze Čunek precedentní a na hraně zákona. Jedním z největších kritiků Potoczkova postupu, který jej veřejně označil dokonce za nezákonný, byl jiný žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství Roman Hájek. Právě jeho Zeman ve středu podle svých včerejších slov dosadil na Potoczkovo významné místo.

„Doktora Potoczka jsem odvolal z funkce ředitele odboru v úterý. Chtěl jsem ho nahradit člověkem, který bude schopen zajistit, řekněme, efektivnější provoz toho odboru a tím je Roman Hájek,“ řekl včera Právu Zeman.

Potoczka zároveň převedl na post řadového žalobce na mezinárodním odboru NSZ. Má prý dobré jazykové vybavení a velké zkušenosti.

Měli rozhodnout jiní

Na dotaz, zda jedním z důvodů sesazení Potoczka není i jeho tehdejší kontroverzní rozhodnutí v kauze Čunek o předání věci z Přerova do Jihlavy, šéf žalobců Zeman odpověděl v náznacích: „Takto jsem mu to odvolání neformuloval, ale nelze to vyloučit.“

Sám Zeman ale opakovaně po svém lednovém jmenování uvedl, že Nejvyšší státní zastupitelství nemá žádnou pravomoc zasahovat do živých kauz, což se v případě Čunkovy věci a Potoczkova rozhodnutí podle něj stalo.

„Je to zásah do otevřené kauzy a bylo to minimálně diskutabilní. O změně delegace tehdy mělo podle mě rozhodnout nikoli Nejvyšší státní zastupitelství, ale vrchní v Olomouci, to je názor zákona,“ odmítl Zeman otevřeně říct, zda bylo Potoczkovo usnesení nezákonné.

Není si prý ale jist, zda vůbec mělo k nějaké změně žalobců v kauze Čunek dojít. Nicméně tím, že na Potoczkovo místo dosadil jeho velkého kritika Hájka, dal jasně najevo, co si o tehdejším postupu úřadu Vesecké myslí.

Hájek přitom společně s někdejším prvním náměstkem bývalé nejvyšší žalobkyně Marie Benešové a současným pedagogem trestního práva Jaroslavem Fenykem sepsal koncem roku 2007 článek do odborného časopisu Trestněprávní revue. V něm oba postup Nejvyššího státního zastupitelství v kauze Čunek ostře kritizovali a přirovnali ho k praxi někdejší komunistické generální prokuratury.

Adresát jejich kritiky Potoczek byl v neděli skoupý na slovo. „Je neděle odpoledne a obtěžovat mě skutečně nemůžete,“ řekl Právu a poté s poděkováním za zavolání zavěsil.

Zemanův příchod provázelo personální zemětřesení

Odvolání Potoczka z jedné z nejvyšších funkcí v soustavě státního zastupitelství je další výraznou personální změnou, kterou Zeman po svém nástupu učinil. Už stačil vyměnit všechny své náměstky a jmenovat nové včetně Igora Stříže, který stejně jako Hájek patřil k největším kritikům postupu Nejvyššího státního zastupitelství v kauze Čunek.

Zeman navíc nechal dosadit do funkce staronového šéfa olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvana, rovněž veřejného kritika Vesecké a spol., kterého kvůli Čunkově případu v minulosti ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) z postu odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Chceme Čunka, křičeli demonstranti ve Vsetíně

Výkřiky „Čunek na hrad“, „Ať žije Čunek“ a dlouhý silný potlesk všech přítomných v zasedací síni Městského úřadu ve Vsetíně provázely slib Jiřího Čunka...

Výběr článků

Načítám