Hlavní obsah

Zdravotní sestry výpovědi podávat nebudou, Klaus je za to pochválil

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdravotní sestry, kterých je v nemocnicích 37 000, nebudou podávat výpovědi a nesouhlasí s formou protestu lékařů. Prohlásila to v pátek po mimořádném sněmu prezidentka České asociace sester Dana Jurásková. Prezident Václav Klaus krátce poté přístup sester ocenil jako odpovědný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dana Jurásková

Článek

„K protestu se sestry nepřipojují. Nebudeme organizovat protestní akce. Nebudeme dále destabilizovat české zdravotnictví,“ uvedla Jurásková. Sestry požadují, aby při případném zvyšování platů byly platy zvýšeny všem zdravotníkům a nezapomnělo se tedy ani na ně.

Podle Juráskové jestliže z nemocnic odejde 3000 lékařů a dojde k zavírání některých oddělení nebo dokonce nemocnic, o práci by mohlo přijít až 9000 sester.

„Jsme znepokojeni tím, jak celá akce dopadá na zdravotnickou i občanskou veřejnost. Velmi se vyhrocují vztahy mezi lékaři ve zdravotnických zařízeních a registrujeme i nespokojené občany,“ prohlásila Jurásková.

Klaus: Je to projev odpovědnosti

Prezident Klaus na rozhodnutí sester reagoval prohlášením, v němž ocenil, že zdravotnický personál odmítá kampaň lékařů Děkujeme, odcházíme.

"Odmítnutí této kampaně ... považuji za projev mimořádné odpovědnosti a zdravého rozumu. Je důležité, že naše veřejnost slyší, že za zdravotníky nemluví pouze skupina profesionálních odborářů a funkcionářů Lékařského odborového klubu," napsal prezident Juráskové.

Hrozí kolaps péče o novorozence

Česká neonatologická společnost v pátek vydala prohlášení, v němž upozorňuje, že od 1. března nebude možné zajistit akutní péči o nemocné a nedonošené novorozence v ČR.

„Na základě nedostatku lékařů dojde minimálně v pěti z dvanácti specializovaných center k výraznému omezení, až zastavení akutní péče o novorozence. Kapacita zbývajících center výpadek nemůže nahradit,“ píše se v jejich prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám