Hlavní obsah

Nečas se chce nejprve s Lessym sejít, pak se rozhodne o jeho podpoře

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV) se v pátek nedohodli na novém policejním prezidentovi. Nečas odmítl ustoupit od svých námitek vůči konkurzu, který vybral Petra Lessyho. Nečas se chce s Lessym sejít osobně a své pochybnosti nechat prošetřit.

Článek

„Řekl jsem panu ministrovi, že nemám na svých názorech co měnit a sejdu se s plukovníkem Lessym osobně,“ sdělil novinářům premiér s tím, že po vzájemném rozhovoru by se měl rozhodnout.

John neměl proti takovému postupu výhrady, pouze vysvětlil, proč je třeba zachovat v tajnosti, jak který člen komise při konkurzu hlasoval. Podrobnosti z výběrového řízení by podle něj zpochybňovaly pozici policejního prezidenta.

Kalousek: Komisař TOP 09  byl s Lessym spokojen

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v ČT několikrát odmítl tvrzení, že by výběr policejního prezidenta byl zpolitizován, vše podle něj proběhlo v rámci ústavních kompetencí. „Jestliže ministr vnitra souhlasil s tím, že si nechá posvětit svůj výběr premiérem, pak je to pořád v rámci procedury ministra vnitra,“ vysvětlil Kalousek.

Zdůraznil také, že jeho strana nehodlá k výběru policejního prezidenta zaujímat jakékoli stanovisko. Pouze prozradil, že jejich zástupce v komisi bývalý ředitel odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra Michal Mazel byl s výběrem spokojen. „Odborník, kterého TOP 09 vybrala do komise, nám sdělil, že z těch přihlášených byl pan Lessy tím nejdůvěryhodnějším,“ řekl Kalousek.

Rozmíška kvůli SMS

Petra Lessyho vybrala ve středu komise sestavená z odborníků a zástupců koaličních stran, kteří mají k bezpečnostní problematice blízko. John ohlásil, že výběr komise bude respektovat. Koaliční partneři se ale již dříve shodli, že s výběrem musí souhlasit i premiér. Nečas však deklaroval pochybnosti kolem konkurzu, což opět vyvolalo napětí mezi ODS a VV.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Nečas si také postěžoval, že s výsledky výběrového řízení ho John seznámil pouze prostřednictvím SMS zprávy z mobilního telefonu asistentky ministra vnitra. John ale novinářům po vyhlášení výsledků konkurzu řekl, že se snažil šéfovi kabinetu dovolat, ten však telefon nezvedal. Kvůli služební cestě do Maďarska prý poslal Nečasovi jen textovku. [celá zpráva]

Patálie kolem policejního prezidenta
Kolem šéfa policie se vedou už od minulého roku tahanice. John trval na odvolání tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který se však postu vzdát nechtěl a stála za ním také ODS, jejíž bývalý šéf vnitra Ivan Langer Martinů do funkce dosadil.
Spor řešil na Hradě za přítomnosti koaličních zástupců prezident Václav Klaus. Z Hradu vzešla na žádost jedné strany tajná dohoda, kterou Klaus zaštítil. Na druhý den přijal rezignaci Martinů a dal mu medaili.
Nečas a John začali po Novém roce diskutovat o novém šéfovi policie, přičemž padal různá jména. Nakonec se John rozhodl ustanovit komisi složenou ze zástupců všech demokratických stran a jiných odborníků. ČSSD měla mít dva zástupce, ale ti účast odmítli kvůli kritice ODS vůči složení komise a její legitimitě.
Komise měla v první řadě vybírat mezi nejvýše postavenými policisty, přihlásili se Ivan Bílek a Viktor Čech, který po sporech s Martinů odešel z vedení policie, ale John jej přijal do svého týmu. ODS zaútočila tvrzením, že podmínky výběru jsou nastaveny v prospěch Čecha. Komise nakonec nevybrala žádného z obou uchazečů.
V dalším kole tedy komise posuzovala další tři kandidáty, a to šéfa pražské policie Martina Červíčka, jeho kolegu z ústeckého kraje Jiřího Vorálka a náměstka jihomoravského policejního ředitele Petr Lessyho, jemuž John kandidaturu doporučil. Lessy vyšel z výběru nejlépe, John slíbil, že výběr bude respektovat.
Týž den ale výběr zpochybnil premiér, zopakoval své výhrady, že složení komise nebylo adekvátní, podmínky byly šité na míru a že komise nebyla objektivní, jelikož o Lessym se jako o Johnově favoritovi hovořilo prý dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám