Hlavní obsah

Vydírání nelze ustupovat, vzkázal Heger s Nečasem odstupujícím lékařům

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátek po jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) zdůraznil, že se oba shodli na tom, že vydírání v podobě odborové akce Děkujeme, odcházíme není možné ustupovat. Ve čtvrtek přitom zástupci České lékařské komory a lékařských odborů Hegerovi připomněli hrozbu, že pokud se platy hned nezvednou, 3 800 lékařů je připraveno odejít.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) chce zasypat černou díru v českém zdravotnictví. Dosáhnout toho má šéf resortu Leoš Heger (TOP 09).

Článek

„Trvá naše jasné stanovisko, že vydírání nelze ustupovat, byť jsme si vědomi, že nemocnice jsou podfinancované a lékaři i nelékaři potřebují platy zvednout,“ prohlásil Heger. Odbory ovšem stojí za svými požadavky: Buď budou pokračovat ve výpovědích, kdy 3800 lékařů chce z nemocnic odejít k 1. březnu letošního roku, nebo se peníze na jejich zvýšení platů najdou, a pak zůstanou.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) podpořil plánované reformy ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Heger by ale zároveň rád odbory ujistil, že se snaží plnit jejich požadavky, které jsou „nefinančního řádu“. V tomto ohledu by se podle něj měly některé zákony dostat na přetřes ve vládě v průběhu příštích několika týdnů. Heger už několikrát řekl, že z rozpočtu peníze na platy vydat nemůže.

Ministr ocenil Nečasův zájem o dění ve zdravotnictví a reformní kroky resortu. Oba politikové se shodli, že reforma by měla být hotová ještě letos. „Rozdělili jsme konkrétní úkoly, které budou předloženy vládě. Zdravotnictví musí přestat být jakousi černou dírou,“ zdůraznil premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám