Hlavní obsah

Palkovičtí nedají na budoucího prezidenta policie Lessyho dopustit

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palkovice

Ideální policejní důstojník. I tak charakterizují náměstka jihomoravského policejního ředitele a horkého kandidáta na policejního prezidenta Petra Lessyho někteří obyvatelé Palkovic na Frýdecko-Místecku. Právě tam Lessy bydlí. Zde také několik let pracoval v zastupitelstvu, kam byl zvolen jako nestraník na kandidátce ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Je to dobrý chlap, neúplatný, přísný. Správný policajt,“ zhodnotil vysokého policejního důstojníka jeden z Palkovických, důchodce Zdeněk Bača. Jeho syn provozuje místní penzión, kam prý občas dojde i Lessy. „Znám ho, ale nepije. Máme psy, koně, tak se občas zastaví,“ dodal.

Čtyři roky byl Lessy radním a zastupitelem v Palkovicích. Jako bezpartijní kandidoval za ODS. Na stejné kandidátce byl i při loňských komunálních volbách. Do zastupitelstva se ale jako druhý muž kandidátky nedostal a je až čtvrtým náhradníkem.

„Kluci z ODS ho přemluvili“

„To se ale nedalo časově zvládat. Co vím, tak už ani nechtěl kandidovat, ale kluci z ODS ho přemluvili,“ prozradil Právu palkovický starosta Radim Bača (KDU-ČSL).

Podle něj se Lessy přistěhoval do vsi ležící nedaleko Hukvald, rodiště Leoše Janáčka, někdy v letech 2003 nebo 2004. To už byl šéfem krajské pořádkové policie v Ostravě a velel například při zákrocích proti fotbalovým chuligánům.

„Získal vztah k dědině, tady koupil pozemek, postavil barák a přistěhoval se s rodinou a psem,“ zavzpomínal Bača, který kandidáta nového policejního prezidenta hodnotí dobře.

„V době, kdy byl radní a zastupitel, tak chodil na všechna jednání pravidelně. Protože byl státním úředníkem a vysokým policejním důstojníkem, tak se ale snažil neúčastnit výběrových řízení,“ popsal.

Pochopil prý problémy vesnice. „Než přišel, těžko se nám navazovaly kontakty s policejními šéfy. Potom, i díky němu, ta spolupráce fungovala.“

Starosta: V zastupitelstvu bude chybět

Právě součinnost obce s policií bylo to, čím prý Lessy získal v Palkovicích kladné body. „Provázal dědinu a policajty. Taky jsme díky němu zakoupili z obecních peněz pro místní obvodní oddělení první polský radar v ČR.

Certifikace se sice sháněla půl roku, ale stál asi jen 40 tisíc a dodneška funguje a měří,“ vyzdvihl palkovický starosta a na adresu současného jihomoravského policejního náměstka řekl, že byl činný, chytrý a na rozdíl od mnoha jiných lidí uměl vždy mluvit.

Činná zastupitel s právními znalostmi

Také předseda palkovické ODS, za kterou Lessy dvakrát kandidoval, Petr Magera popsal policistu jako poměrně činného zastupitele a člověka vůbec.

„Určitě na to, že se sem přestěhoval, není rodák, je činný dost. V zastupitelstvu fungoval, jak bylo potřeba, pro fungování obce se využívaly hlavně jeho právní znalosti,“ sdělil Magera. Přiznal, že neúčast Lessyho v říjnu zvoleném zastupitelstvu je určitě na škodu.

Že by byl Lessy členem nějakého dobrovolného sdružení, starosta Bača neví. „U hasičů nebyl, myslím, že trochu rybaří. Pomáhal ale při organizaci třeba vánočních trhů nebo dožínek,“ prozradil a pokračoval: „Každý má přátele i nepřátele, ale myslím, že jeho účast v zastupitelstvu obci pomohla.“

Na dotaz, co si myslí o jeho případném jmenování policejním prezidentem, starosta řekl, že je to dobrá reklama pro Palkovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám