Hlavní obsah

Lokální buňky ODS chtějí dál spolupracovat s KSČM, raději risknou licenci

Řada místních organizací ODS se zpěčuje tlaku stranické výkonné rady, která pod hrozbou odebírání licencí těmto buňkám vyzývá ke zrušení spolupráce s komunisty na obecní úrovni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„A máme se zbláznit? Tak je v radě jeden komunista,“ poznamenal na dotaz Práva předseda místního sdružení ODS v Polné na Jihlavsku Jaroslav Sobotka.

Členka rady a předsedkyně místní organizace ODS v Protivíně Helena Vlachová označila možné rušení licencí za nesmyslné. „Pokud vedení naši organizaci zruší kvůli údajné spolupráci s KSČM, bude to jednoznačně chybný krok. V sedmičlenné radě města je pouze jedna zástupkyně z kandidátky KSČM, a to jako nezávislá. Navíc už třetí volební období,“ sdělila Právu Vlachová.

Vedení ODS by si podle ní mělo také uvědomit, že v komunální politice jsou odlišné vztahy a podmínky než v parlamentní.

Situace v obcích je trochu jiná než na nejvyšší úrovni. Těch variant tady po volbách nebylo moc, vycházeli jsme z té nejlepší pro ODS i pro obec.
starosta Albrechtic Jindřich Feber

„Překvapuje mne to a udivuje. Zatím nikdo nespecifikoval, co to je spolupráce. Třeba to, že někdo z komunistů podá rozumný návrh a my jej podpoříme?“ ptá se zase šéf místní ODS a starosta Aše Dalibor Blažek.

Upozornil, že v Aši s KSČM neexistuje koaliční smlouva a v radě sedí nestraník z kandidátky KSČM. „Jde o pragmatické spojení, ten člověk je předseda tělovýchovné jednoty a město bude od ní přebírat majetek, má nejvíce informací,“ vysvětlil Blažek. Nedovede si představit, že by vedení strany zrušilo místní sdružení, díky němuž ODS třikrát vyhrála volby.

Také předseda ODS v Albrechticích Jindřich Feber má z rozhodnutí stranického vedení smíšené pocity. „Dost dobře tomu nerozumím, nevím, komu to pomůže. Situace v obcích je trochu jiná než na nejvyšší úrovni. Těch variant tady po volbách nebylo moc, vycházeli jsme z té nejlepší pro ODS i pro obec,“ řekl Právu.

V radě sedí dva zastupitelé za ODS a po jednom má ČSSD, Coexistentia a KSČM, která obsadila zároveň post starosty. „Jestli to tady zruší, tak to bude navždy. My ale nemíníme nic měnit na nynější situaci,“ dodal Feber.

Reklama

Výběr článků

Načítám