Hlavní obsah

Poslanci si pozvali Dohnala na kobereček, vytýkali mu pronájmy

Právo, ada nig

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal bude nejspíš čelit dalšímu šetření policie. Šéf sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) se chystá na ni obrátit kvůli tomu, že Dohnal stále znemožňuje poslancům zkontrolovat hospodaření úřadu, o kterém mají již od roku 2009 pochyby. Dohnal se brání tím, že pro takovou kontrolu není zákonný podklad.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Poslanci si ho ve čtvrtek pozvali kvůli sídlu NKÚ. Pronájem kanceláří v holešovickém věžáku TOKOVO považují za drahý. Za poslední tři roky vyšel dohromady na 274 miliónů korun, letos a příští rok to má být celkem 99 miliónů. V následujících letech, pokud bude pronájem prodloužen, pak bude NKÚ platit další desítky miliónů. Za třináct let, v letech 2007–2020, by nájem mohl dosáhnout 692 miliónů korun.

Rozhodnutí o novém umístění musí šéf NKÚ udělat do konce ledna. „Pane prezidente, vy neutrácíte svoje peníze, ale státu. Po nás pak chcete, abychom vám schvalovali rozpočet úřadu. A my říkáme, že osmdesát miliónů za nájem je moc,“ řekl Filip v narážce na kritiku poslanců při schvalování rozpočtu NKÚ.

Připojil se i soc. dem. Roman Sklenák: „Měl jste už pět let na vyřešení sídla úřadu a nic jste neudělal.“ Dohnal se hájil, že hledá nejúspornější řešení, ale zatím neví, jaké to bude. Nepovažuje se prý „za největšího žijícího znalce na trhu s nemovitostmi“. Rozpaky poslanců vyvolal slovy, že když jim dal všechny informace, tak spoléhal, že mu dají doporučení, případně že zajistí peníze.

Dohnal popřel, že by někdy trval na tom, aby jeho úřad v nájmu zůstal i po březnu příštího roku, kdy pronájem více než 10 tisíc m2 kanceláří končí. Loni v listopadu ale na stejném výboru tvrdil, že tato varianta je ze tří možností – stavba sídla, přestěhování či prodloužení nájmu – tou nejekonomičtější. A poslancům předložil i studii, která to dokazuje. Jenže tu studii zadal firmě, která ve stejné budově obhospodařuje pronájmy ostatních prostor. Poslancům to však zatajil.

Reklama

Výběr článků

Načítám