Hlavní obsah

Ministr se s lékaři neshodl, další jednání v pondělí

Právo, Václav Pergl
Praha
Aktualizováno

Schůzka ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) s prezidentem Lékařské komory Milanem Kubkem a předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem k řešení požadavků protestujících lékařů ve čtvrtek bez konkrétního výsledku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf LOK Martin Engel, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda ČLK Milan Kubek (zleva)

Článek

Strany se jenom dohodly, že se opět sejdou v pondělí, kdy určitý návrh na zvýšení platů ministr předloží a do konce měsíce musí dojít ke konečnému rozhodnutí. Buď odboráři budou pokračovat ve výpovědích, kdy 3800 lékařů chce z nemocnic odejít k 1. březnu letošního roku nebo se peníze na jejich zvýšení platů najdou, a pak zůstanou.

Termín do konce ledna byl stanoven proto, že hejtmani v krajích – pokud by lékaři trvali na odchodu z nemocnic – musí připravit krizové scénáře, jak zajistit alespoň akutní péči o pacienty. Ta podle lékařské komory by se ale s omezeným počtem lékařů zajistit nedala.

Heger: Navýšení jen z rezerv

„Nejsme schopni mzdy zázračně v nejbližších měsících ani v letošním roce zvýšit,“ prohlásil po schůzce ministr Heger s tím, že ze státního rozpočtu není možné platy lékařů zvýšit. Dodal, že určité, byť malé navýšení, je možné z rezerv, které v nemocnicích ředitelé objeví. „Pokud lékaři neodejdou, může se péče, poskytovaná nemocnicemi, snížit o 5 % a ušetřit tak některé prostředky. Z těchto zdrojů je možné velmi mírně navýšit platy,“ řekl Heger.

Na dotaz Práva, jaká nabídka by lékařský odborový klub ve zvýšení platů uspokojila, předseda LOK Martin Engel řekl: „Ve výši, kterou jsme stanovili nebo která by se k ní velmi blížila.“

LOK požaduje pro začínajícího lékaře 1,5násobek průměrného platu v zemi, tj. asi 35 000 korun a pro zkušeného lékaře trojnásobek, tj. asi 72 000 korun, ale za základní pracovní dobu. Dnes lékaři v průměru berou 45 až 50 000 hrubého měsíčně, ale se všemi službami a odměnami.

„Pokud ministr nepředloží nabídku, která by nám vyhovovala, půjdu za premiérem Nečasem. 1. února máme shromáždění LOK a já musím před své kolegy předstoupit s tím, co bude dál,“ řekl Engel.

Reklama

Výběr článků

Načítám