Hlavní obsah

Informace ze Sčítání lidu pro nás mají cenu zlata, říká starosta Prahy 2

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle starosty Prahy 2 Jiřího Palusky (ODS) jsou informace ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) důležité pro plánování a úvahy v oblastech školství, dopravy nebo bytové politiky. Uvedl to v rozhovoru pro Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Podle aktuální situace víme, že jsou například školky plně obsazené, netušíme ale, jakému zájmu budeme výhledově čelit, kolik potenciálních dětí ve ´školkovém´ věku máme," řekl starosta. Jak Paluska připomněl, v oblasti u Karlova náměstí by se měly stavět nové jesle, je ale těžké odhadnout kapacitu. V tom všem by data ze sčítání měla pomoci.

Pokud jde o využití dat v sociální oblasti, půjde podle starosty především o seniory. "Když budeme vědět, kde a kolik seniorů bydlí, budeme moci lépe promyslet kapacity bydlení pro ně," připomněl Paluska. Zvyšování nájemného a jeho deregulace postihuje nejvíce právě seniory a podle starosty je nutné vybudovat záchrannou sociální síť.

Starosta vítá rovněž informace o tom, kolik domácností má přístup k internetu. "Chceme, aby občané začali s naším úřadem aktivně komunikovat. Je důležité vědět, kdo má k internetu přístup, abychom podle toho mohli naši komunikaci plánovat," dodal Paluska s tím, že podle dat ze sčítání se plánují třeba i kapacity knihoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám