Hlavní obsah

Ministerstvo snížilo vojákům hodnosti

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany snížilo od Nového roku 60 procentům vojáků hodnosti. Hlavní důvod byl, aby hodnosti sjednotilo s ostatními státy NATO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

Kvůli odlišnému značení zažívali vojáci v zahraničí nedorozumění i komické situace. „Nadpraporčík měl tři stříbrné hvězdy. Někdy je příslušníci jiných armád zdravili jako tříhvězdičkové generály,“ řekl Právu hlavní praporčík české armády Miroslav Švadlena.

Čeští vojáci byli v cizině s odlišným značením unikátem. „Všichni vojáci i střelec a řidič byli na nejnižších hodnostech v pozici patřící seržantovi, což je v jiných armádách zkušený voják s deseti lety služby,“ dodal Švadlena.

Armáda znovu zavedla hodnosti vojín, svobodník, desátník, četař a rotný, které byly zrušeny v roce 2005 společně s brannou službou. Zároveň zrušila hodnosti podpraporčík, štábní rotmistr a podporučík. Snížení se týkalo 13 135 vojáků a zvýšení 786 vojáků z celkového počtu 22 791 armádních příslušníků.

Podle náměstka ministra obrany Michaela Hrbaty pokud došlo k výraznějšímu snížení hodnosti například z praporčíka na četaře, přišli vojáci o 500 korun na hodnostním příplatku. Snížení příplatku se dotklo zhruba 1,5 procenta vojáků, tedy asi 300 příslušníků.

Se skřípěním zubů

Podle Švadleny vojáci nakonec se skřípěním zubů snížení hodností přijali. „Všichni souhlasí, že se znovu vytvoří sbor mužstva a poddůstojníků, protože to je i v jiných armádách, ale zároveň na to říkají, proč se to ale musí týkat zrovna nás,“ uvedl Švadlena. Ten slouží jako spojka mezi nižšími důstojníky, mužstvem a generálním štábem.

Změna hodností přinesla i změnu označení. Mužstvo a poddůstojníci dostali na výložky tzv. pecky. Podle ministerstva byly použity pecky ze skladů. Praporčíci na ramenou budou nosit tzv. rakvičky, které nechala obrana nově vyrobit. Celé přeznačení stálo 4,5 miliónu korun.

Armáda, jak již Právo před časem uvedlo, se chystá letos na podzim znovu otevřít nábor. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka naberou okolo 150 pěšáků a řidičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám