Hlavní obsah

Vedení Sněmovny dostalo zdarma nová BMW

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Šéfce Sněmovny a jejím třem místopředsedům by mohl závidět kdejaký fanoušek luxusních vozů. Sněmovna minulý týden obměnila svůj vozový park pro vedení. Šest vozů nejvyšší – sedmičkové – řady BMW jeden rok starých s 40 až 120 tisíci najetých kilometrů vyměnila za nejnovější verzi BMW 740d s pohonem všech čtyř kol a komfortní výbavou.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a její místopředsedkyně Vlasta Parkanová (TOP 09)

Článek

Cena jednoho BMW tohoto typu se pohybuje kolem tří miliónů korun.

Dolní parlamentní komora ale nezaplatila za šest nových aut ani korunu. „V rámci dohody s firmou šlo o bezplatnou výměnu starších aut za nová,“ potvrdil Právu Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny.

Dodal, že nová auta jsou úspornější a jejich provoz bude tudíž levnější. Sněmovna obvykle nakupuje nová auta pro své vedení s padesátiprocentní slevou, v tomto případě ale nezaplatila nic.

Šestiválec BMW 740d
Max. výkon (kW při ot./min.) – 225(306)/4400
Max. točivý moment (Nm při ot./min) – 600/1500 – 2500
Max. rychlost (km/h, elektronicky omezená) – 250
Zrychlení (0-100 km/h) – 6,3 s
Spotřeba (kombinovaná, l/100 km) – 6,9
Délka (cm) – 5072
Cena (Kč, základní) – 2 047 500
Zdroj: BMW

Vbrzku by mělo doplnit vozový park ještě jedno BMW v prodloužené verzi, určené pro předsedkyni komory Miroslavu Němcovou (ODS). Ta má sice nárok na policejní ochranu a tudíž i vůz patřící ochranné službě policie, avšak jejich služby využívá Němcová jen zřídka, a proto má k dispozici sněmovní auto.

Vedle ní má k dispozici sněmovní BMW s řidičem místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Vlasta Parkanová (TOP 09). Třetí z místopředsedů – Kateřina Klasnová (VV) – auto s řidičem nevyužívá, řídí si svůj soukromý mini-cooper, případně podle svých slov jezdí taxíkem.

Klasnová nepoužívá ani služební octavii bez řidiče, na kterou mají nárok místopředsedové komory i šéfové klubů a výborů. Octavie se mění po najetí zhruba 150 tisíc kilometrů.

Mění i Senát

Bavoráků sedmičkové řady se chce naopak zbavit vedení horní komory. Už v listopadu to oznámil šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vedení Senátu chce pořídit nové vozy jiné značky, jejichž provoz i pořizovací cena by měly být levnější.

Nové vozy by měly vzejít z výběrového řízení, které je podle informací Práva již připravené a mělo by být v příštích dnech vyhlášeno. Předpokládá se, že se do něj přihlásí mladoboleslavská Škoda se superbem a zřejmě i BMW.

Štěch jako druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi má k dispozici osobní ochránce, a tudíž i policejní vůz. Ochranná služba policie používá především vozy Audi.

V říjnu žádal ministr vnitra Radek John (VV) vládu o souhlas s pořízením dvou nových vozů Audi A8 Long v celkové ceně šest miliónů korun pro prezidenta Václava Klause. Šlo o nadlimitní veřejnou zakázku, a proto vnitro potřebovalo souhlas vlády. Výměna prý byla nutná, protože podle policejní mluvčí starší audi už „nevyhovovala bezpečnostním standardům pro adekvátní ochranu prezidenta republiky“.

Obě auta byla hrazena z rozpočtu policie, která má na starosti ochranu i přepravu ústavních činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám