Hlavní obsah

Muž spojený s Berdychovým gangem pracuje pro vnitro

Právo, Radim Vaculík
Praha

V Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV) pracuje jako referent a ještě do prosince byl ve vysoké pozici ředitele úseku informatiky někdejší policista Arnold Brabenec (58). Jeho minulost je přitom úzce spjata s policisty pravomocně odsouzenými k vysokým trestům vězení v největší kriminální kauze posledních let, tzv. Berdychova gangu.

Článek

Na Brabencovo jméno, současné zaměstnání i jeho minulost upozornil audit společnosti Ernst, který si objednalo ministerstvo vnitra. Vysoce postavený zdroj z vnitra v úterý Právu řekl, že nové informace o tomto zaměstnanci mohou odhalit bezpečnostní riziko, kterým se bude muset ministerstvo zabývat.

Brabenec totiž do roku 2003, kdy do Zařízení služeb nastoupil, pracoval jako policista v Odboru pro boj s organizovaným zločinem a jeho kolegy, s nimiž později podnikal, tehdy byli Josef Opava a Petr Koňařík, šéfem zase František Brázdil.

První dva jmenovaní přitom dostali v roce 2007 od soudů pravomocně 13 a 10 let vězení za to, že dělali členům Berdychova gangu jakousi ochranu. Zpětně jim poskytovali potřebné krytí a samotného Berdycha informovali o průběhu vyšetřování. Za to měli dostávat procenta ze spáchaných loupeží.

Brázdila žalobci zase vinili z toho, že z policejní databáze zjišťoval pro soukromé účely informace o různých lidech. Soudy jej ale pravomocně obžaloby zprostily.

Brabenec s touto trojicí bývalých elitních detektivů neměl ale jen minulost v rámci policie, nynější audit upozorňuje i na to, že v roce 2004 vlastnil společně s Brázdilem, Opavou a Koňaříkem detektivní kancelář BBOK - IS, s. r. o.

„Nemohu vám potvrdit, že tato informace ve zprávě auditorů je, ale pokud by takové informace skutečně ve zprávě byly, tak samozřejmě budeme posuzovat, jestli mohou nějakým způsobem představovat bezpečnostní riziko ve vztahu k té pozici, v níž ten člověk působil, a pokud ano, tak bude potřeba to řešit,“ řekl včera Právu náměstek ministra Michal Moroz.

Nejmenovaný vysoce postavený zaměstnanec vnitra k tomu ale Právu sdělil, že informace o Brabencově minulosti bere vedení ministerstva vážně. „Pro mě je to samozřejmě velmi znepokojivé, budeme se muset podívat, k jakým informacím a provozům měl a má ten člověk přístup, protože IT už může vzbuzovat určité otazníky, ale jsem dalek tomu říci, že je to důvod pro výpověď tomu člověku. Budeme to muset zvažovat,“ uvedl včera v zdroj z vnitra.

Brabenec: Nic jsem neudělal

Podle včerejšího zjištění Práva z obchodního rejstříku byl Brabenec skutečně od ledna 2004 jednatelem a čtvrtinovým vlastníkem zmíněné detektivní kanceláře pojmenované podle prvních písmen příjmení všech čtyř expolicistů, v obou funkcích skončil v říjnu téhož roku.

V té době už ale média informovala o propojení Brabencových bývalých kolegů a obchodních partnerů s Berdychovým gangem, Koňaříka policie obvinila už v září 2004, Opavu na přelomu října a listopadu téhož roku.

„Já jsem ale nikdy nebyl ani vyšetřovaný, ani jsem nic neudělal a rozhodně jsem nic o jejich trestné činnosti nevěděl. A předpokládám, že žádné bezpečnostní riziko pro vnitro nepředstavuji, když jsem u ZSMV dělal dva roky i bezpečnostního ředitele. Ani jako šéf IT jsem neměl přístup k nějakým zásadním informacím ohrožujícím nějakou bezpečnost, ani jsem to nechtěl,“ bránil se v úterý sám Brabenec.

Přijde mu divné, proč se audit řešící zakázky ZSMV zajímá o jeho minulost. Totéž zarazilo i ředitele Zařízení služeb Tomáše Homolu.

Brabenec v roce 2004 několik měsíců paralelně s prací pro detektivní kancelář BBOK dělal na půl úvazku i pro Zařízení služeb ministerstva vnitra. „Tehdy jsem tam měl ale na starosti marketing, PR a věci spojené s mým koníčkem, tedy fotografováním, technicky jsem tedy zabezpečoval různé společenské akce. Po několika měsících jsem pak detektivní kancelář opustil a pracoval už jen v Zařízení služeb,“ přiblížil v úterý Brabenec.

S bývalými partnery Opavou a spol. se prý rozešel kvůli tomu, že měli naprosto jiné představy o činnosti detektivní kanceláře. Jejich hlavní náplní byla práce pro jeden exekuční úřad.

Brabenec se pak během dvou let vyšplhal z místa marketingového pracovníka a příležitostného fotografa až na významný post bezpečnostního ředitele ZSMV. Po dalších dvou letech přešel v roce 2008 do funkce šéfa úseku informatiky ZSMV. Tam ale nedobrovolně skončil loni v prosinci.

Už ho sesadili

„Nyní už je jen řadovým zaměstnancem. Aniž bych ta zjištění o jeho minulosti věděl, z pozice vedoucího IT jsem ho sesadil, protože na to neměl žádnou odbornost,“ podotkl v úterý ředitel Zařízení služeb Homola.

Brabenec je podle něj nyní pouze referentem, který se stará o nákup materiálu pro vnitro, jako jsou kancelářské potřeby a podobně, a stará se také o jeden dětský tábor. Ve vztahu k ZSMV nemá ale podle Homoly zjištění auditorů o minulosti Brabence žádnou souvislost.

„Neměl jsem ještě možnost tu zprávu s panem Brabencem probrat, určitě se bude moci vyjádřit a pak zvážíme, co a jak. On ale dělá práci, která je naprosto nepodstatná k případnému posuzování nějakých rizik,“ zastal se Brabence šéf ZSMV.

Forenzní audit se rovněž pozastavuje nad důvodem Brabencovy účasti na veletrhu ve francouzském Cannes v roce 2010, jehož se ZSMV účastnilo společně se Středočeským krajem. Sice se na akci podílelo padesáti procenty nákladů, nicméně prý vystupovalo pod hlavičkou kraje. A přestože Brabenec byl v té době v pozici šéfa IT, dělal na veletrhu řidiče a fotografa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám