Hlavní obsah

Březina zastupuje Prahu ve firmách, ačkoliv mu to zákon zapovídá

Právo, Novinky, jov, jas
Praha

Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), který ze své pozice zastupuje město ve dvou společnostech, byl do jejich statutárních orgánů zvolen v rozporu se zákonem. V minulosti totiž figuroval v orgánech dvou společností, které zkrachovaly a zákon následné působení v dalších firmách po určitou dobu neumožňuje. Březina s tímto právním výkladem nesouhlasí. Informaci přinesl server Ihned.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Březina nyní zastupuje zájmy města v Dopravním podniku hl. m. Prahy a společnosti Rencar. V minulosti však figuroval i ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly.

Na to však pamatuje Obchodní zákoník v paragrafu 38l. Ten působení v orgánech dalších firem zapovídá ještě tři roky po skončení konkursu. Výjimku mohou povolit pouze akcionáři, kteří ji dvoutřetinovou většinou na valné hromadě schválí.

Co říká obchodní zákoník v § 38l
"Statutárním orgánem, členem statutárního nebo jiného orgánu právnické osoby, která je podnikatelem, nemůže být ten, kdo vykonával kteroukoli ze srovnatelných funkcí v právnické osobě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs. Totéž platí, byl-li insolvenční návrh podaný proti takové právnické osobě zamítnut pro nedostatek majetku."
Zdroj: Portál veřejné správy České republiky

Nic jsem neporušil, tvrdí Březina

Březina Právu řekl, že má k dispozici právní výklad, že zákon neporušil. "Mám právní výklad, že jsem nic neporušil," uvedl Březina.

Server se opírá o tvrzení právníků, kteří s Březinovým výkladem nesouhlasí a upozorňují, že pokud není valnou hromadou schválena výjimka, která je součástí zápisu vedeném ve veřejné sbírce listin, může jít o zkreslování údajů o stavu hospodaření, což je trestné.

Reklama

Výběr článků

Načítám