Hlavní obsah

Velkolepý technologický manévr: ve Vítkovicích zvedají plynojem o 13 metrů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Náročný technologický manévr, který nemá v dějinách tuzemské průmyslové architektury obdoby, začal ve středu v památkově chráněném areálu Dolní oblasti Vítkovic.

Foto: Aleš Honus, Právo

Několik desítek odborníků se podílí na zvedání zvonu plynojemu, která během jednoho měsíce povyroste o bezmála 13 metrů.

Článek

Historický plynojem, v jehož útrobách má v budoucnu vzniknout víceúčelová aula, začala postupně na šestatřiceti místech zvedat skupina speciálních heverů.

Odborníci ze společnosti Hutní montáže na návrh proslulého architekta Josefa Pleskota zahájili proces vyzdvižení celého zvonu, který dříve sloužil jako obří zásobník plynu. Složité operaci, která potrvá zhruba jeden měsíc, předcházely týdny přípravných prací.

Stroje budou v následujících dnech vyzdvihovat zvon plynojemu rychlostí asi šest centimetrů za hodinu. „Použili jsme technologii, která je atypická především z hlediska váhy, dosahující osmi stovek tun,“ uvedl vedoucí celého projektu Aleš Zemánek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dělník u zvedání zvonu plynojemu

Náročná je především synchronizace zdvihu. „Šlo o objekt, který sloužil jako plynojem a s jiným využitím se nepočítalo, takže na nějaké technologické nepřesnosti se tehdy nebral zřetel. Počítáme s tím, že dlouho nevyužívaný zvon plynojemu se může při zvedání zadrhávat,“ dodal.

Bude 30 metrů vysoký

Plynojem má v současné době výšku necelých 18 metrů, po dokončení manévru bude přes 30 metrů vysoký a kromě toho získá ještě ocelovou nástavbu s proskleným prostorem.

Kromě rekonstrukce plynojemu, který má sloužit jako víceúčelová aula, bude v letošním roce pokračovat také přestavba tzv. VI. energetické ústředny, kde má vzniknout interaktivní technické muzeum.

Bude se pokračovat také v budování prohlídkové trasy na jedné z vysokých pecí. Všechny objekty mají být v budoucnu součástí Světa techniky, jehož vybudování podpoří fondy Evropské unie. Na polovinu letošního roku se připravuje podpis smluvní dokumentace, hodnota projektu přesahuje přes půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám